Hlavní obsah

Česko naplno sežehnou tropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Po poměrně chladných a deštivých dnech se do České republiky naplno vrátí tropické počasí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje, že od neděle do úterý se budou teploty šplhat až nad třicet stupňů Celsia.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přívětivého letního počasí využili i turisté na Pražském hradě.

Článek

„Do střední Evropy bude zasahovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od severu. V důsledku přílivu suchého kontinentálního vzduchu a malé oblačnosti očekáváme do úterý 29. července na většině našeho území maximální teploty od 27 do 31 stupňů, v Ústeckém kraji v rozmezí od 29 do 33 stupňů,“ uvedli meteorologové.

Podle nich by si lidé měli dávat pozor na dehydrataci a přehřátí organismu, proto by měli dbát na pravidelný přísun tekutin.

Děti se v neděli osvěžovaly ve splavu na řece Berounce.

foto: Právo/Michaela Říhová

I když bylo o víkendu teplo, k rekordům, které eviduje pražské Klemetinum, se teploty neblíží. K 26. červenci se vztahuje rekord 37,8 stupně z roku 1983. V 27.7 pak 35, 9 stupně z toku 2003.

Doporučení ČHMÚ:
V odpoledních hodinách nepobývat na přímém slunci.
Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
Omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty.
Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, bez kofeinu, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, při onemocnění zažívacího traktu raději neperlivými. Doporučuje se, aby děti do 20 kg vypily 1,5 až dva litry nápojů denně, starší děti a dospělí kolem tří litrů denně.
Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).

Reklama

Výběr článků

Načítám