Hlavní obsah

Průvod radikálů prošel Svitavami, akce se obešla bez incidentů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVITAVY

Přes dvě stě radikálů prošlo v sobotu mezi třetí a pátou hodinou odpolední Svitavami. Už potřetí se tu sešli zejména příznivci hnutí skinheads a další osoby, aby vyjádřili podporu zdejšímu rodákovi Vlastimilu Pechancovi, v roce 2003 na sedmnáct let podle nich nespravedlivě odsouzeného za vraždu Roma Oty Absolona.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Svitavami prošel v sobotu průvod skinheadů. Obešel se bez incidentů.

Článek

Pochod vyrazil před 15. hodinou z železničního nádraží a po zhruba hodinové přestávce na náměstí, vyplněné projevy, pokojně kolem páté skončil opět na nádraží. V jeho průběhu účastníci skandovali hesla jako Pechanec není vrah, Pravdu nelze umlčet nebo Oběť systému.

Akci ve Svitavách nenarušil žádný incident, na bezpečnost přesto dohlíželo na sto policistů, včetně městských strážníků, psovodů, dopravní policie či členů protikonfliktního týmu.

:. Účastníci svitavského setkání uspořádali mezi sebou sbírku ve prospěch Vlastimila Pechance.foto: Právo/Ludmila Žlábková

Průvod se tu konal už potřetí. Vloni demonstrovalo na 220 lidí, rok předtím jich bylo přibližně devět desítek. Podle pravomocného rozsudku Pechanec v červnu 2001 na diskotéce ve Svitavách dvakrát bodl nožem do břicha Absolona. Třicetiletý Rom v nemocnici zemřel. Jeho družka, s níž měl dvě malé děti, podlehla v roce 2002 rakovině. Pechance poslal v roce 2003 soud na 17 let do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám