Hlavní obsah

Spor Svobody o dědictví: opatrovník označil ženu za duševně v pořádku

Právo, Josef Koukal

Dezorientovaná a vydíraná nebo naopak čilá a rázná? Tak rozdílně líčí Marii Kaprálkovou účastníci sporu o její dědictví, který vyvolal lidovecký ministr Cyril Svoboda. Podle něj žena trpěla duševní poruchou a byla pod tlakem svých ošetřovatelů, když změnila závěť a rozdělila svůj majetek mezi charitativní organizace, místo aby dům za 50 miliónů odkázala jemu.

Foto: Josef Koukal, Právo

Cyril Svoboda (vlevo) se svým právníkem

Článek

„Duševní porucha? Absolutně ne. Ta z nás byla nejčilejší,“ vypověděl v pátek u soudu 88letý pediatr Alois Kopecký, který s o dva roky mladší manželkou a profesní kolegyní Boženou Kopeckou o Kaprálkovou pečoval dvanáct let.

Byli vzdálení příbuzní, stýkali se od 50. let, poslední tři roky byli v denním kontaktu. „Správu svých nemovitostí prováděla sama. Když se rozhodla, že sepíše novou závěť, sama si ji kompletně připravila. Chtěla jen kontakt na právníka. Nabídli jsme jí známého notáře, ale trvala na advokátovi,“ říká Kopecký.

Svoboda se s ženou podle vlastních slov stýkal asi jedenkrát ročně na Vánoce. Kaprálková mu v roce 1992 odkázala čtyřpatrový činžák, když jí předtím pomohl s restitucí rodinného majetku. Ministrův otec byl jejím lékařem. „O žádné nové závěti jsme nemluvili. Nenapadlo mě, že by se naše dohoda měla změnit,“ uvedl Svoboda.

V roce 2004, rok předtím, než ve svých 93 letech zemřela, ale Kaprálková závěť změnila. Nemovitosti odkázala Domovu svaté rodiny, který pečuje o postižené děti a Jedličkovu ústavu, zbytek majetku svým blízkým, Svobodovi odkázala milión korun.

Současně se závětí uzavřela také kupní smlouvu s Kopeckými a za 300 tisíc korun jim prodala dům, ve kterém žila. Tato smlouva podle Svobody odporuje dobrým mravům a rodině šlo prý o to, ošidit stát na poplatcích, jež by plynuly ze smlouvy darovací. Ministr odhaduje cenu nemovitosti na 30 miliónů korun.

„Podle odhadu je cena 10,5 miliónu,“ říká naopak Kopecký. S návrhem na odprodej za nízkou cenu přišla prý sama Kaprálková. „Chtěla, aby dům zůstal v rodině. Daň z převodu jsme zaplatili sami, i když by ji normálně platil prodávající. Finanční úřad žádné námitky neměl,“ dodal.

Ministr možná chtěl pozemek

Podle Kopeckého předcházela rozhodnutí Kaprálkové změnit závěť schůzka se Svobodou na rodinném pozemku na Orlíku v létě 2004. „Po návratu říkala: Parcelu mu stejně neprodám. Napíšu novou závěť,“ vypověděl Kopecký.

Ministr ale tvrdí, že v roce 2004 s Kaprálkovou na Orlíku nebyl. „Vylučuji to,“ říká kategoricky.

Jak už ve čtvrtek informovalo Právo, právní zástupkyně Kopeckých Helena Kubecová potvrdila, že manželé na Svobodu podají kvůli jeho řečem o vydírání trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

Vedlejším účastníkem sporu je od pátku na straně žalobce i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kdyby totiž Svoboda uspěl, kromě jeho činžáku by zbytek majetku propadl státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám