Hlavní obsah

Nejvíc korupce je v lokální politice, shodují se Češi

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde podle českých občanů nejvíce bují korupce? Podle těch, kteří využili během půlročního zkušebního provozu protikorupční linku 199, dochází k největším podezřelým čachrům při zadávání veřejných zakázek a při rozhodování komunálních politiků či úředníků o obecním majetku.

Článek

Podobně je tomu také při posuzování věcí týkajících se územního plánování a stavebního řízení. Vyplynulo to ze zprávy, kterou tento týden schválila vláda a v níž ministr vnitra Ivan Langer (ODS) zhodnotil takzvanou pilotní fázi projektu. Ten jeho úřad svěřil v říjnu loňského roku české pobočce mezinárodní protikorupční organizaci Transparency international (TI) a podpořil ho do začátku téměř dvoumiliónovou dotací na provoz.

Do letošního února se na linku obrátilo 727 lidí, což bylo kolem třicítky stěžovatelů týdně. Přijatých telefonátů ale byl více než dvojnásobek, neboť někteří lidé se na ni obraceli opakovaně.

Notoričtí stěžovatelé vytrvali

Zpočátku bylo nadšení občanů z možnosti zveřejnit podezření z korupčního jednání větší, postupně však zájem o linku upadal. Ačkoli jde o snadno zapamatovatelné číslo, na které se volá bezplatně, hovorů, v nichž občané upozorňovali na nešvary, postupně ubývalo, což TI klade za vinu malé propagaci. Tak, jak ubývalo klientů linky, snižoval se postupně i počet těch, kdo ji využívali jen pro svou zábavu. Co se však nepodařilo vymýtit, jsou notoričtí stěžovatelé, kteří si tu chtějí jen zanadávat na poměry v ČR.

A na co si dále občané stěžují? Na práci bytových družstev, na ČEZ či na České dráhy. Na soudnictví nebo na jednání policie.

Operátoři linky s nimi případy neřešili, pouze jim poskytli právní radu, kam se mají obrátit, aby se jejich podnětem někdo zabýval. Například u stížností na jednání konkrétního policisty se jim dostalo poučení, že správným adresátem je Inspekce ministra vnitra.

Bohužel příliš krátká doba působení linky zatím neumožnila udělat přehled, kolik upozornění vedlo k nápravě, či alespoň které byly předány k řešení příslušným orgánům. Langer tyto údaje slibuje již na jaře příštího roku.

TI sama dospěla k názoru, že v 339 případech lidé upozornili na korupční kauzy. Byly to právě případy týkající se veřejných zakázek, chování úředníků či zastupitelů obcí při nakládání s jim svěřeným majetkem.

Kalousek má výhrady

Celkově provoz linky Langer hodnotí pozitivně. Spokojen je i s prací TI, proto již letos v únoru doporučil, aby v této práci pokračovala, a svěřil jí na to další milióny korun. A to i přesto, že na nedávné vládní tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek (ODS) nazval tuto společnost „transparentní internacionálou“ a lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek ji přirovnal k pašerákům cigaret.

Kalousek má k české TI vůbec zřejmě největší výhrady, zejména se ho dotklo doporučení jejího ředitele Davida Ondráčky, aby zůstala jen linka 199 a ostatní protikorupční linky, které dosud provozují některé resorty, byly zrušeny. Kalousek obhajuje činnost „své“ resortní linky tím, že její výstupy jsou od roku 2004 dobré a že je provozována bez nároků na zvyšování pracovníků úřadu.

Podle Kalouska nebylo výhrou ani svěření linky 199 nevládní organizaci, která tak měla možnost stanovit kritéria pro to, co je a co není korupční jednání, a na základě toho pak hodnotila vývoj korupce v ČR.

Pozastavil se i nad tím, že v přehledu, na co si lidé stěžují, chybí právě jeho resort včetně daňové a celní správy. Dostalo se mu odpovědi, že v přehledu jeho resort není, protože ve srovnání s uváděnými oblasti, kam směřovaly stížnosti, je jejich počet malý a činil jen 3,8 procenta volajících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám