Hlavní obsah

ČSSD do evropských voleb zapojila Špidlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD do přípravy kampaně pro volby do Evropského parlamentu zapojila eurokomisaře a svého bývalého předsedu, expremiéra Vladimíra Špidlu. Ten spolupracuje se speciálním týmem, který v Lidovém domě kvůli eurovolbám vznikl. Skupinu vede Karel Březina, exministr vlády Miloše Zemana. Intenzivní volební kampaň chce strana rozpoutat na podzim.

Článek

„Samozřejmě Špidlu využijeme, ale musíme respektovat, že on má funkci v Bruselu až do konce funkčního období v příštím roce. Tím pádem je trochu limitován z hlediska času. Ale určitě s ním spolupracujeme a budeme s ním spolupracovat,“ řekl Březina Právu o Špidlově zapojení do příprav k eurovolbám. Ty se uskuteční příští rok na jaře.

Březina Právu řekl, že je v Lidovém domě šéfem týmu, který má pomoci straně v těchto volbách uspět. „Vznikl takzvaný tým pro evropské volby, ve kterém kromě mě jsou naši dva europoslanci Libor Rouček, Richard Falbr a další odborníci. Tento tým zahajuje svoji činnost,“ sdělil s tím, že příprava na eurovolby je nyní v „bodě nula“.

Právě s Roučkem spolupracuje Špidla. „Udržuji přímočarý kontakt s europoslancem Liborem Roučkem, který je přímo zapojen do přípravy voleb do EP v rámci soc. dem,“ řekl Právu eurokomisař. „Pravidelně se setkáváme a diskutujeme nejdůležitější politická témata, která právě aktuálně v EU probíhají,“ doplnil.

Komisař do europarlamentu?

Letos v březnu přitom Právo informovalo, že v soc. dem. se hovoří o kandidatuře Špidly do EP. Předseda strany Jiří Paroubek uvedl, že jsou to předčasné úvahy. Podle místopředsedy Bohuslava Sobotky začne ČSSD sestavovat kandidátku až na podzim.

„Určitě nebudu zasahovat do věci, která se nazývá kandidátka, protože to není mojí prací,“ uvedl Březina k úvahám o Špidlovi. Podle něj je sestavení kandidátky věcí krajů, předsednictva a ústředního výkonného výboru soc. dem.

Samotný Špidla ale kandidaturu výslovně nevyloučil. „Moje stanovisko se nemění. Nyní jsem rozběhl s poměrně velkou ambicí určitou změnu sociální evropské politiky a teď se soustřeďuji na to, abych to dotáhl. Pak se uvidí,“ sdělil ve středu na dotaz Práva, zda se do klání o EP zapojí.

Špidlův mandát v eurokomisi končí příští rok v listopadu, pokud by byl na přelomu května a června zvolen do EP, musel by se funkce v komisi vzdát. V minulosti bylo běžné, že členové komise současně vedli předvolební kampaň.

Soc. dem. trápí nezájem voličů

ČSSD přitom při minulých volbách do EP vyhořela. Získala jen dva poslance, zatímco například KSČM šest. Podle Březiny musí být cíl soc. dem. vyšší, problém ale vidí v malé volební účasti. Strana to chce změnit a přesvědčovat, aby lidé přišli k volebním urnám. „Historicky nejnižší účast byla právě při volbách do EP, podle všech voleb, které byly u nás od roku 1989. Naší snahou bude přesvědčit voliče ČSSD, kteří nás volí v ostatních volbách, tak aby přišli volit i v těchto volbách, že jsou také důležité,“ míní.

Jak bude konkrétně volební kampaň vypadat, nechtěl prozradit. „Svoji představu nejprve přednesu týmu, poté vedení soc. dem. a pak teprve v dalším pořadí budou novináři,“ sdělil Březina. Prozradil jen, že intenzivní fáze kampaně vypukne letos na podzim. „Příprava začíná už dnes, kampaň, předpokládám, že se jí budeme intenzivně věnovat hned, jak skončí volby do krajských zastupitelstev a Senátu,“ uvedl.

Výběr článků

Načítám