Hlavní obsah

Obviněný si bude moci sám navrhnout trest, odhlasovala vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda na svém středečním zasedání schválila návrh novely trestního řádu, která má zavést možnost dohody o vině a trestu mezi státním zástupcem a obviněným. K návrhu, jestli mají zákonodárci i nadále jezdit MHD zdarma, zaujala neutrální stanovisko. Zasedání vlády bylo poslední před ministerskou dovolenou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

"Soud v plném hlavním líčení by měl řešit bagatelní trestné činy jen ve výjimečných případech," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Návrh novely trestního řádu má zavést možnost dohody o vině a trestu mezi státním zástupcem a obviněným. V případě drobných krádeží, zpronevěr nebo nedbalostních trestných činů. Tato úprava by mohla začít platit již na konci roku.

Horní hranice trestného postihu pro uplatnění dohody nesmí být vyšší než pět let, podmínkou také je, že se obviněný přizná. Poté se se státním zástupcem dohodne na výši přiměřeného trestu a výši náhrady škody. Jestli soudce uzná, že trest je přiměřený, dohodu potvrdí. "Umožní to, aby se orgány činné v trestním řízení zaměřily na složité trestní případy," dodal Pospíšil.

Příští týden začíná ministrům dovolená

Nová budova Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického na pražské Letné nevyroste. "Celé veřejnosti je nyní již jasné, že 'chobotnice' na Letné se stavět nebude," prohlásil ministr kultury Václav Jehlička na tiskové konferenci po jednání vlády. Kabinet projednával program péče o národní kulturní poklad, tedy o několik českých státních kulturních institucí včetně Národní knihovny.

Na programu jednání vlády byl i návrh sociálnědemokratického poslance Karla Šplíchala, podle kterého by zákonodárci už nemohli jezdit veřejnou dopravou zdarma. Šplíchal navrhl, aby o výsadu přišli také poslanci Evropského parlamentu.

"Vláda zaujala neutrální stanovisko. Bylo by třeba rozšířít toto opatření na všechny ústavní činitele," uvedl premiér Mirek Topolánek s tím, že podobné návrhy se "opakují pravidelně před různými volbami". Zákonodárci nyní jezdí zdarma, současně přitom dostávají paušální náhradu na dopravu.

Ministři také schválili dlouhodobou vizi resortu ministerstva obrany a vojenskou strategii České republiky.

Ministři odmítli novelu mediálního zákona

Vláda naopak odmítla návrh ČSSD, aby státní energetickou koncepci schvalovala nově Poslanecká sněmovna místo vlády. Tento přesun by mohl otevřít cestu k výstavbě nových jaderných zdrojů; současná koaliční vláda se zavázala, že žádnou jejich stavbu zahajovat nebude.

Vláda nepodpořila poslanecký návrh novely mediálního zákona, který má podle jeho autorů umožnit budoucí přechod na rozhlasové digitální vysílání. Novela má také usnadnit například spojování rozhlasových stanic s jedním vlastníkem do jedné společnosti a navrhuje prodloužení licencí současným komerčním vysílatelům až do doby nástupu digitálního rozhlasu.

Ministři zaujali neutrální postoj k senátnímu návrhu, podle něhož by se na volbě členů rad veřejnoprávních médií spolu s poslanci podíleli senátoři. Rozložení této pravomoci by podle předsedy komise Jiřího Oberfalzra z vládní ODS přineslo větší nezávislost a stabilitu radám České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře, protože by byly podle navrhovaných pravidel hůře odvolatelné.

Středeční jednání vlády je poslední před ministerskou dovolenou, ta začne 28. července a potrvá tři týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám