Hlavní obsah

Každému už je jasné, že blob na Letné nebude, řekl Jehlička

PRAHA
Aktualizováno

Národní knihovna podle návrhu architekta Jana Kaplického na pražské Letné nebude. Řekl to ve středu po jednání vlády ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). Podle něj je to všem dnes už jasné.

Článek

"Celé veřejnosti je nyní již jasné, že 'chobotnice' na Letné se stavět nebude," řekl Jehlička. Knihovnu na Letné nelze stavět, protože tam pro ni není pozemek. "Podle všech ekonomických souvislostí na ni nejsou ani peníze," řekl Jehlička.

V rozpočtu je na knihovnu vyčleněno 1,9 miliardy korun a Kaplického projekt by stál kolem čtyř miliard.

Jehličku podpořil i pražský primátor Pavel Bém. I on si myslí, že knihovna na Letné nebude.

Národní knihovna nyní sídlí v areálu Klementina v centru Prahy a pobočky má na dalších místech. Podle jejího šéfa Vlastimila Ježka je nynější stav rozmístění instituce na několika místech města nepraktický. Pro knihovnu není vyhovující ani historický prostor bývalé jezuitské koleje.

Ministr se chce zaměřit na Klementinum

Podle ministra je ale třeba potenciál rozsáhlé barokní stavby nově zhodnotit. Uvedl také, že se ztotožňuje s peticí akademiků, kteří vyjádřili obavy z komercionalizace Klementina. Nechá si zpracovat odborný posudek na to, jak lze Klementinum využít. Vedení NK ale vždy deklarovalo, že Klementinum zůstane hlavním sídlem této instituce.

"Klementinum do budoucna nestačí, pokud by se brutálně nepřestavělo, nebo by se nestavělo pod zemí, což vylučujeme," uvedl Ježek v reakci na Jehličkova slova.

Jehlička nevyloučil personální změny

Ministr nevyloučil ani personální změny. Odpovědnost podle něj leží především na knihovně, která má svou právní subjektivitu a podle ministra projekt špatně připravila. Řediteli NK i architektovi musí být podle Jehličky jasné již dlouho, že projekt je nereálný.

"Nikdo nemá své místo pevné, ani já, ani nikdo z mých ředitelů, to se nedá nikdy vyloučit," řekl Jehlička na dotaz novinářů po personálních důsledcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám