Hlavní obsah

Proti radaru jsou stále dvě třetiny Čechů

Veřejné mínění v Česku se otázce vybudování amerického radaru v Brdech téměř nemění. S umístěním radaru protiraketové obrany podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) nesouhlasí dvě třetiny lidí. Naopak pro vybudování základny se vyslovila asi čtvrtina dotázaných. Oproti průzkumu z května se červnový výsledek statisticky významným způsobem nezměnil, uvedlo CVVM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pro to, aby o radarové základně rozhodli občané v referendu, se vyjádřilo v červnu 68 procent lidí. S referendem nesouhlasí 23 procent dotázaných.

Od roku 2006 výsledky šetření o umístění amerického radaru stále vykazují převahu nesouhlasného postoje. Jeho podíl se pohybuje mezi 61 a 70 procenty. Od květnového průzkumu klesl počet odmítavých hlasů o dva procentní body na 66 procent.

Souhlas se vždy pohyboval okolo jedné čtvrtiny. Zatím se nikdy nedostal přes 30 procent.

Podle stranických preferencí má případné umístění radaru v ČR většinovou podporu mezi příznivci ODS. Voliči ostatních stran myšlenku americké radarové základny v ČR většinou odmítají, přičemž odpor vůči ní sílí zprava doleva.

Proti základně důchodci a lidé s nižším vzděláním

Šetření zaznamenalo vyšší podíly souhlasu mezi muži, lidmi ve věku 30 až 44 let a respondenty s vyšším dosaženým vzděláním, kteří životní úroveň svojí domácnosti hodnotí jako dobrou. Proti základně se naopak vyslovovali důchodci, lidé s nižším dosaženým vzděláním a dotázaní, kteří svou životní úroveň vnímají jako špatnou nebo jako "ani dobrou, ani špatnou".

Podpora referenda o umístění radaru v porovnání s květnovými výsledky poklesla o čtyři procentní body a vůbec poprvé se dostala pod úroveň sedmdesáti procent, i když jen nepatrně. Statisticky srovnatelné výsledky však byly zaznamenány už v březnu a dubnu tohoto roku a v jednom případě i v roce 2007 v rámci tehdejšího květnového výzkumu, uvedlo CVVM.

Podíl nesouhlasu s referendem statisticky významně nevzrostl. Proti referendu se zpravidla vyslovují zastánci umístění radaru v ČR, referendum naopak požaduje 84 procent jeho odpůrců.

Postoj k vybudování radarové základny v ČR (údaje v procentech)
březen 2008duben 2008květen 2008červen 2008
nesouhlas65636866
souhlas28292426
Zdroj: CVVM

Reklama

Související články

Rusko prudce snížilo dodávky ropy do Česka

Rusko prudce snížilo dodávky ropy ropovodem Družba do České republiky, potvrdilo v pátek Novinkám ministerstvo zahraničí. Podle ministra průmyslu a obchodu...

Výběr článků

Načítám