Hlavní obsah

Vojáci napodruhé odletěli do Afghánistánu, Turkmeni povolili přelet

– PRAHA

Armádní letoun Airbus A-319, který se v pátek musel kvůli problémům s povolením pro přelet přes území Turkmenistánu vrátit do Prahy, v sobotu ráno opět odletěl do afghánského Kábulu. Stalo se tak poté, co povolení k přeletu turkmenského vzdušného prostoru získal písemně.

Článek

"V 6:15 odletěl z letiště Praha-Kbely letoun vzdušných sil AČR Airbus A-319 do afghánského Kábulu po doručení písemného povolení k přeletu turkmenským vzdušným prostorem od tamních úřadů," uvedla mluvčí náčelníka generálního štábu české armády Mira Třebická.

Přílet do Kábulu byl naplánován na 12:30, dodala s tím, že na počtu pasažérů ani nákladu se nic nezměnilo.

Letadlem podle ministerstva obrany cestovalo kromě posádky 39 osob. Byli mezi nimi afghánští pacienti, kteří se léčili v Česku a teď se v doprovodu příbuzných vraceli do vlasti, dále čeští vojáci, kteří se z dovolené vraceli zpět do afghánské mise, část nového kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky působící na letišti v Kábulu a také vedoucí civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha.

Letadlo odletělo z Prahy už v pátek před polednem na základě ústního příslibu turkmenské strany, že mu bude vydáno povolení k přeletu turkmenského území. To se ale podle českého ministerstva obrany nestalo, proto se stroj týž den večer vrátil do Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám