Hlavní obsah

Talmanová bude poslední svobodnou poslankyní, Konečná se vdává

Právo,
PRAHA

Sedmadvacetiletá Kateřina Konečná (KSČM)) sice už patří mezi „ostřílené“ poslance, neboť je šest let ve Sněmovně, ale stále je mezi zákonodárci nejmladší. "Jestli se nepletu, tak jsme s Lucií Talmanovou jediné dvě svobodné poslankyně," říká. Jenže brzy už to nebude pravda. Konečná se totiž vdává. Jejím vyvoleným je o pět let starší Zdeněk, podnikatel, odhadce realit. Jeho příjmení poslankyně úspěšně léta tají.

Článek

"Žijeme spolu už tři roky, tedy já jsem v Praze a on doma na Moravě, ale občas za mnou přijede. Svatba bude vlastně jen formalita, že by to tak být mělo. Jinak se pro nás nic nezmění,“ poznamenává.

Obřadu a hostiny se podle ní nikdo z jejího poslaneckého klubu nezúčastní. "Jestli se někdo přijde podívat, to netuším, ale s kolegy to samozřejmě pak patřičně dodatečně oslavíme,“ poznamenává Konečná.

A dá se najít partner mezi politiky? "Ten se dá najít všude. Politici jsou v zásadě normální chlapi, ale nemám přehled, kolik je poslanců svobodných. Určitě Jiří Pospíšil a Jan Schwippel, takže jejich počet je omezený. A rozvracet manželství bych nikdy nechtěla,“ říká Konečná. Schwippel v dohledné době ženitbu podle své asistentky neplánuje.

Vdavky Talmanové nejsou na obzoru

Zda se rýsuje svatba Talmanové, je ve hvězdách. Jednačtyřicetiletá místopředsedkyně Sněmovny sice už žije s premiérem Mirkem Topolánkem (oba ODS) oficiálně rok a půl a mají spolu ročního syna Nicolase, avšak její partner je stále ženatý.

Raději rozvod než milenku

Mezi ty, kteří změnili životního partnera během své politické kariéry, patří místopředseda Senátu, osmačtyřicetiletý Jiří Šneberger (ODS).

"Kdybych tvrdil, že v tom rozhodnutí rozvést se a vzít si novou partnerku bylo mé působení v politice, tak by to nebyla úplně pravda,“ říká. Podle něj je na politiky více vidět, ale sociologický průzkum by ukázal, že v tomto směru není rozdíl oproti ostatním. „Když vám děti dospějí a politika zabírá mnohem více času, člověk má na rodinu mnohem méně času,“ přiznává senátor.

Je to problém všech mužů, jen mnozí si podle něj nepřiznají, že po čtyřicítce mají pocit z partnerského vyhoření, hledají nějaký nový vztah, ale jdou také do velkého rizika.

„Asi to není úplně záležitost, která by se dala paušalizovat a je otázka, nakolik ten člověk najde odvahu přiznat barvu a čestně se s tím vyrovnat,“ svěřuje se. Ví, že je to bolestivější pro všechny zúčastněné, ale rozhodně čestnější. „Někdo má raději milenky, ale mít mimomanželský vztah a udržovat jakési formální manželství s pocitem, že se chovám mravně, to není co já bych preferoval,“ dodává Šneberger. Jeho nová manželka je o dvacet let mladší. „Byla mojí asistentkou jen chvíli, ale od doby, kdy jsme vztah zveřejnili, pak už ne,“ poznamenává.

Téměř na chlup stejnými peripetiemi si prošel mostecký senátor Vlastimil Balín (KSČM), který má nyní o osmnáct let mladší manželku. "Je ode mne o jednu generaci,“ říká se smíchem. S Hanou Svobodovou, která pracovala v pražské centrále KSČM, se seznámil, když byl místopředsedou strany.

"Když jste někde dlouho a odloučen od rodiny, tak k určitému odcizení dojde. Stačí být třeba jen na montáži, nevinil bych z toho politiku. Říká se, že ta je svinstvo, ale já bych to opravil, že jí nesmí dělat sviňáci,“ uvádí. Osmapadesátiletému senátorovi dělá manželka, s níž mají rok a půl starého syna Tomáše, i nadále asistentku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám