Hlavní obsah

Kuchtová bude zřejmě chtít sesadit Bursíka z čela zelených

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda zelených Martin Bursík se na zářijovém sjezdu zřejmě utká o post s první místopředsedkyní strany a bývalou ministryní školství Danou Kuchtovou. Místopředsedkyně sice ještě oficiálně svoji kandidaturu neoznámila, Novinkám ale řekla, že o ní "vážně uvažuje".

Foto: Milan Malíček, Právo

Dana Kuchtová a Martin Bursík

Článek

"Vážně o tom uvažuji, většina jednání už proběhla, ale rozhodnutí zveřejním až příští týden," řekla Kuchtová. Stoprocentně rozhodnutá prý dosud není, chce ještě mluvit s těmi zelenými v krajích, se kterými dosud nejednala.

Bursík ve čtvrtek Kuchtovou kritizoval, podle něj chce odklonit zelené směrem k levici. V současnosti podle Bursíka probíhá u zelených střet dvou vizí. Ta jeho se snaží o zachování SZ ve středu politického spektra, tvrdí. "Druhý model říká, že spolupráce s ODS je nemožná,“ řekl předseda SZ. Kuchtová se totiž před časem setkala s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Předseda zelených také uvedl, že pokud by mandát obhájil, Kuchtovou už do vedení nechce.

První místopředsedkyně SZ byla od začátku minulého roku ministryní školství, v září byla však kvůli problémům s evropskými fondy donucena rezignovat. Bursík tehdy připomněl, že za Kuchtové dosáhlo ministerstvo školství řady úspěchů a následně se ministryni Kuchtové veřejně omluvil za mediální prezentaci jejich vztahu, který byl popisován jako souboj. Poté se ministrem školství stal Ondřej Liška.

Anketa

Koho byste raději viděli v čele Strany zelených?
Martina Bursíka
24,2 %
Danu Kuchtovou
75,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12157 čtenářů.

Reklama

Související články

Bursík nechce Kuchtovou ve vedení zelených

Zářijový sjezd Strany zelených, na kterém dojde k volbě nového vedení a úpravě stanov, by měl zastavit pokles volebních preferencí strany. Ve čtvrtek to uvedl...

Výběr článků

Načítám