Hlavní obsah

Čtyři piloti armády odmítli létat s vrtulníky pro Afghánistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Armádní velení se rozhodlo odstavit od létání čtyři piloty, kteří se odmítli přeškolit na vrtulníky připravované pro nasazení v Afghánistánu. Podle čtvrtečních informací České televize má být převelena k administrativní práci na generálním štábu. Letcům údajně vadí, že pro plánované nasazení nejsou dostatečně připravováni.

Článek

Na vrtulníky Mi-171, s nimiž se v Afghánistánu počítá, se nechtěli přeškolit mnozí piloti strojů Sokol z přerovské základny. Podle palubního technika Jiřího Kohouta v tom hrála roli i perspektiva létání v Afghánistánu.

Armáda poslala čtyři piloty na generální štáb do Prahy, přestože do pátrací a záchranné služby v Přerově musí naopak posílat jiné piloty z Prahy.

Podle velení vojska nejde o pomstu. Zástupce náčelníka generálního štábu Josef Prokš ČT řekl, že armáda bude vkládat prostředky do perspektivních pilotů a do těch, kteří chtějí sloužit. Piloti, kteří budou létat v Afghánistánu, prodělají krátkou, ale intenzivní přípravu, uvedla ČT.

"Budeme je cvičit jak v podmínkách vysokohorského létání, tak v podmínkách extrémních teplot, tak v podmínkách prašného létání," řekl Prokš. Velení armády podle ČT také slibuje, že do afghánské mise pošle modernizované stroje. Palubní technik Kohout si ale myslí, že na kvalitní přípravu pilotů je málo času.

Reklama

Výběr článků

Načítám