Hlavní obsah

Kalousek: Audit Krollu mě urazil, chci omluvu

– PRAHA • Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) zvažuje, že se obrátí na právníky kvůli výrokům bývalého ředitele Zbrojovky Vsetín Karla Dančáka zveřejněným v auditu financí vicepremiéra Jiřího Čunka prováděném americkou firmou Kroll. Chce, aby se mu veřejně omluvili. Podle auditu lobboval Čunek v době, kdy Kalousek působil na ministerstvu obrany, úspěšně za vsetínskou zbrojovku.

Článek

Kalousek ve středu uvedl, že on ani nikdo z jeho podřízených na ministerstvu obrany tehdy s Čunkem nejednal.

Nynější ministr financí považuje pasáž v auditu Krollu, v které Dančák spojuje Čunka s ním, za lež, která ho uráží. "Minimálně budu chtít, aby pan Dančák a Kroll vše uvedli na pravomou míru,“ řekl Právu Kalousek na otázku, zda bude chtít omluvu.

Celý text auditu v angličtině najdete ZDE a výtah v češtině ZDE.

O možném Čunkově lobbování na ministerstvu obrany nic neví ani bývalí lidovečtí ministři obrany Vilém Holáň, Miloslav Výborný či Antonín Baudyš.

"Pana Čunka jsem znal jako člena KDU-ČSL ze Vsetína a viděl ho příležitostně na akcích KDU. Nepamatuji se, že bych se s ním na ministerstvu obrany setkal. To, že lobboval za Zbrojovku na ministerstvu obrany, jsem se dozvěděl až z dnešního tisku,“ sdělil Právu Baudyš.

S Čunkem jsem nejednal

"V letech 1993 - 1997 jsem byl náměstkem ministra obrany mimo jiné odpovědným i za program L-159. Rozhodně a kategoricky popírám, že bych já nebo kdokoli z mých podřízených v té době jednal s panem Jiřím Čunkem o projektu kanónu Plamen či jakékoli zbrojní zakázce pro Zbrojovku Vsetín," uvedl Kalousek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dančák podle něj buď lže, nebo byl obelhán, nebo firma Kroll účelově a neprofesionálně fabuluje. "Vyloučena není ani kombinace výše uvedených variant. Jediné, co je vyloučeno, je možnost, že by pan Jiří Čunek mohl v té době jakkoli ovlivnit zakázku na kanón pro L-159, popřípadě získat jakékoli exkluzivní či citlivé informace o tomto projektu," tvrdí Kalousek.

Audit Čunkových financí si u Kroll objednal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ).

Čunek měl podle agentury v 90. letech lobbovat ve prospěch Zbrojovky Vsetín, jízdy do Prahy na ministerstvo mu tehdy podle zprávy vynesly finance navíc v podobě nedaněných náhrad služebních cest. Jak vysoké byly, Čunek odmítl říct, podle agentury ale mohly vysvětlit rozdíl v příjmech nynějšího vicepremiéra a částkami, které ukládal na účty v bankách.

Detektiv: dodané stránky výsledek nezmění

Výsledky už jsou zveřejněny, Schwarzenberg ale chce, aby audit pokračoval, protože Kroll neměl k dispozici asi 700 stran z celkem čtyřtisícistránkového spisu. Detektiv Krollu Tommy Helsby, který se svým týmem na auditu pracoval několik týdnů, ve středu ČTK řekl, že dodané stránky závěry auditu nezmění.

Helsby také podotkl, že by bylo bývalo dostatečné zveřejnit jen závěry zprávy, nikoliv její plný text.

"Rozhodně to uděláme," řekl Helsby o Schwarzenbergově žádosti, aby Kroll prověřil i dosud chybějících přibližně sedm stovek stránek spisu. Vyšetřovatel vysvětlil, že detektivové mají k dispozici seznam obsahu celého materiálu. "Takže celkem dobře víme, co na těch chybějících stránkách je. A naše hodnocení je, že je velmi nepravděpodobné, že bychom na těch stránkách mohli najít něco, co by významně změnilo naše závěry," poznamenal bývalý novinář, který se detektivní práci u firmy Kroll věnuje už od roku 1981. Helsby je nyní ředitelem evrospké pobočky Krollu.

V rozhovoru pro Českou televizi poznamenal, že se svým názor, že další zkoumání výsledky nezmění, seznámil i Schwarzenberga. "Poradil jsem ministru Schwarzenbergovi, že bych byl překvapen, kdyby další práce změnila závěry," řekl Helsby, ale připomněl, že firma je komerční a z dalšího pátrání má další zisk.

Reklama

Související články

Paroubek po auditu ostře napadl Čunka

Ačkoli audit majetkových poměrů Jiřího Čunka dopadl ve vicepremiérův prospěch, šéf opoziční soc. dem. Jiří Paroubek neváhal označit celou kauzu...

Výběr článků

Načítám