Hlavní obsah

Havel (ČSSD) srovnal Topolánka s říšským protektorem

Novinky, jov

Stínový ministr školství za ČSSD Jiří Havel srovnal premiéra Mirka Topolánka (ODS) s prvním říšským protektorem v Protektorátu Čechy a Morava Konstantinem von Neurathem. Podle Havla to byl kromě Topolánka pouze Neurath, kdo snižoval výdaje na vysoké školy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Havel (ČSSD) na setkání s novináři

Článek

Havel se na úterním neformálním setkání s médii v Lidovém domě řečnicky zeptal, kdo v naší historii snížil výdaje na vysoké školy kromě Topolánka. Poté uvedl, že to byl právě říšský protektor Neurath.

Ten působil v protektorátu hned po jeho ustavení Adolfem Hitlerem v březnu 1939. Za Neurathova panování byly uzavřeny české vysoké školy.

„Žádný politik, kromě premiéra Topolánka a kolegy Lišky, to neudělal,“ doplnil Havel ke snižování výdajů na vysoké školy.

Sobotka proti snižování daně z pohonných hmot

Stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka pak kritizoval návrh svého spolustraníka Milana Urbana na snížení spotřební daně z pohonných hmot kvůli jejich vysoký cenám. Ty trápí především autodopravce. Zdůraznil, že jako ministr financí takové snižování nepodporoval. „Ten můj názor zůstává stejný,“ sdělil.

Sobotka návrh nepovažuje za řešení s tím, že je skeptický ke skutečnému efektu na peněženky motoristů. Obává se totiž, že prodejci pohonných hmot by snížení daně vyrovnali zvýšením svých marží. „Pokud vím, tak žádná evropská země zatím nepřistoupila na snížení spotřební daně,“ dodal.

Havel je k Urbanovu návrhu vstřícnější, považuje takové řešení ale za dočasné. „Pokud ano, mělo by to být dočasné, po období, kdy jsou ty extrémy,“ uvedl.

Sobotka vidí východisko ve snižování závislosti na ropě. Ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) pak vyzval, aby nechal provést cenové kontroly na benzínových čerpadlech. „A zmapoval situaci v maržích,“ sdělil Sobotka.

Taková kontrola byla podle něj provedena za vlády ČSSD a měla efekt. Stínový ministr v této souvislosti uvedl, že za normální situace se marže pohybuje na úrovni 10 procent, v mimořádné situaci, kdy je ropa drahá, pak až kolem 20 procent.

Opozice slibuje daňovou progresi

Pokud by se po parlamentních volbách ČSSD dostala k moci, slibuje posílení daňové progrese. To by se dotklo zejména osob s příjmy nad 100 tisíc hrubého měsíčně. Sociální demokraté nepočítají s dalším snižováním sazby daně z příjmu právnických osob. U daně z příjmu fyzických osob by pak strana zrušila zdaňování superhrubé mzdy. Uvažuje také o opětovném zavedení společného zdanění manželů.

„Pokud bychom se rozhodli vrátit k systému několika pásem daně z příjmu fyzických osob, tak bychom se vrátili i ke společnému zdanění manželů,“ uvedl Sobotka. ČSSD podle něj bude také usilovat o sloučení výběru zdravotního a sociálního pojištění a také daní a cel v rámci jedné státní instituce. „My jsme připraveni tu integraci provést,“ sdělil Sobotka. Podle něj Topolánkova vláda tento krok do roku 2010 nestihne uskutečnit.

Největší opoziční strana také bude prosazovat, aby hospodaření krajů a obcí mohl kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). „Třicet procent výnosů z daní se utrácí na úrovni obcí a krajů,“ podotkl Sobotka.

ČSSD má také ambiciózní cíl v oblasti deficitu veřejných rozpočtů. Chce jej snížit do roku 2014 na jedno procento. Zavázala se také, že nebude privatizovat Budvar, ČEZ, Českou poštu, České dráhy nebo Lesy ČR. Euro by pak chtěla sociální demokracie přijmout v letech 2013 až 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám