Hlavní obsah

V politice se příliš zbohatnout nedá, připouštějí senátoři

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Dá se v politice zbohatnout? Lidé se většinou domnívají, že ano, protože funkce je výtahem k vysokým příjmům. Letos na podzim budou senátní volby ve 27 obvodech. Někteří ze senátorů už vědí, že končí, část chce svůj mandát obhajovat. Odcházejí bohatší, než když do politiky přicházeli?

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Základní plat zákonodárců byl do loňska zmražen ve výši 57 600, pak se zvýšil na 61 400 Kč. K tomu dostávají ještě každý měsíc nezdanitelné náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci, které se pohybují od 31 900 až 43 300 korun čistého.

Větší příjmy, ale i výdaje

Mezi končícími je i soc. dem. Ladislav Svoboda. Na otázku, zda se dá zbohatnout, reagoval: „Těžko. I když příjem je slušný. Ale funkce senátora s sebou přináší i větší výdaje, takže já mohu říci, že jsem nezbohatl,“ řekl Právu chirurg, který působil i u kladenských hokejistů.

Každoročně ve svých majetkových přiznáních zveřejňoval vedlejší příjmy v řádu desetitisíců, které získal z lékařské praxe a poradenství v tomto oboru. Medicínu chce dělat i dál. Ale politiku rozhodně pověsí na hřebík. I přesto, že, jak říká, mu dala více než financí mnoho zkušeností, možnost realizovat své nápady a ovlivňovat řadu věcí.

„Dvanáct let ve vysoké politice mi ale stačilo. Je mi sedmdesát a je na čase odejít,“ zdůvodnil své rozhodnutí.

Po dvanácti letech se loučí i Josef Pavlata (ODS). „Kdo jde do politiky s tím, že zbohatne, tak se v tom věčném přepočítávání, co mu to vynese, utopí,“ tvrdí. I on tvrdí, že výše příjmu je ovlivněna i tím, že jako senátor se musel více starat o své oblečení, o reprezentaci.

„Já nešel do politiky chudý, byl jsem ředitelem Obvodního kulturního domu v Praze 9 a zase se tam vracím,“ dodal Pavlata, který si ponechal i po celou dobu, co byl senátorem šéfování OKD.

Každoročně z něho přiznával vedlejší příjem, který se pohyboval mezi dvěma a třemi sty tisíci korunami. „Kdybych nešel do politiky, byl bych na tom zhruba stejně,“ prohlásil.

Dluhy mu zůstaly

Svůj mandát již nebude obhajovat ani českolipský lékař Karel Tejnora (ODS). „Na to, aby člověk v politice zbohatl, musí mít genetické vlohy. Já je nemám, ale jsou typy ,vyžírků‘, které lze najít jak v parlamentu, tak i ve vládě či na jiných úrovních politiky,“ je přesvědčen. Tejnora připouští, že plat a především další prebendy senátorům umožňují slušný život. Jeho více povinností a neustálé přejíždění donutilo si koupit nové auto, aby vše stíhal. „Jinak bych asi dál jezdil starou felicií,“ prohlásil.

Fakt, že již nedostal příležitost mandát senátora obhajovat, Tejnorovi zkomplikuje život. Když si loni pořídil novou ordinaci za 1,25 miliónu korun, jejíž vybavení ho ještě vyjde až na tři milióny, utopil v tom peníze, které stržil za prodej bytu, a vzal si i úvěr, který splácí. „Spolkne to i odstupné, které po skončení funkce dostanu, protože splátky mám až do roku 2011. Tak holt si nové auto koupím až pak,“ komentoval svou finanční situaci Tejnora, který nyní bude odkázán na příjem z chirurgické ordinace.

„Faktem je, že když člověk někoho vyléčí, je to radost, které jsem v politice příliš neužil. I proto jsem si stále udržoval praxi v době mandátu, což mi dávalo kontakt s realitou, kterou představují obyčejní lidé, a zůstal jsem tak díky tomu v podstatě normální,“ dodal Tejnora.

Někdo si polepšil, jiný ne

Že si vstupem do vysoké politiky pomohl, připouští i karvinský senátor Eduard Matykiewicz (KSČM), který na podzim bude mandát obhajovat. „Není co tajit, každému, kdo má zájem, svou výplatní pásku ukážu.

Pravdou je, že příjem senátora je vyšší, než jsem měl jako komunální politik,“ řekl Matykiewicz Právu. Podle něho ale záleží na tom, jak který senátor s penězi hospodaří. Jestli je využívá, jak má, tedy na analýzy, poradenství, dopravu a administrativu, pak je to jen o málo vyšší plat, než je průměr v republice.

„Kdo peníze jen hromadí, tak si k nim přijde,“ soudí senátor. „Já jsem si koupil auto, ale už jsem ho za těch šest let ojezdil, a pořídil jsem si družstevní byt. Asi bych si to pořídil i bez Senátu, ale trvalo by mi to déle,“ připustil Matykiewicz.

Nepomohla si naopak předsedkyně senátního klubu soc. dem. Alena Gajdůšková. „Byla jsem vysoká úřednice na zlínském magistrátu a v Senátu jsem při nástupu měla obdobný plat,“ řekla Právu. Podle ní se ale v politice poctivou prací zbohatnout nedá. „To je jeden z mýtů, který koluje mezi lidmi,“ je přesvědčena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám