Hlavní obsah

Moravu zasáhne silný déšť, stoupnou i hladiny řek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V pondělí a úterý zasáhne Moravu silný déšť, jehož intenzita bude nejvyšší večer a v noci. Výstraha se týká Zlínského a Moravskoslezského kraje. Hladiny řek mohou dosáhnout prvního až druhého stupně povodňové aktivity. Uvedl to v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Článek

Frontální vlna, která postupuje přes Maďarsko a Slovensko dále k severovýchodu a srážkami, ovlivní zejména východ a severovýchod ČR.

Frontální vlna, která postupuje přes Maďarsko a Slovensko dále k severovýchodu a srážkami, ovlivní zejména východ a severovýchod ČR.

"Předpokládané srážkové úhrny do úterního dopoledne se budou pohybovat od 30 do 90 mm," uvedli meteorologové. Podle nich lze očekávat vzestup hladin menších vodních toků v zasažených horských oblastech, dále pak v povodí Olše, Odry, Bečvy a výjimečně i v povodí Opavy.

"Hladiny přitom mohou dosáhnout prvního, ojediněle až druhého stupně povodňové aktivity," dodal ČHMÚ.

Při silném dešti se doporučuje snížit rychlost jízdy autem, protože může dojít k průtoku vody přes komunikace, k jejich zatopení nebo k sesuvům půdy.

Česko čeká pošmourný a deštivý týden

Léto je sice v plném proudu, počasí ale domácím rekreantům příliš nepřeje. Pro nadcházející týden bude charakteristické oblačno až zataženo s dešťovými přeháňkami. Teploty se budou pohybovat až pět stupňů pod dlouhodobým průměrem.

Počasí v České republice bude po celý týden ovlivňovat chladné severozápadní proudění. V pondělí bude po celý den převážně oblačno až skoro zataženo, odpoledne se vyskytnou dešťové přeháňky. Teploty se budou pohybovat v rozmezí 18 až 22 stupňů.

V úterý bude ještě pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu polojasno, postupně až oblačno. Pršet bude zejména na Moravě a ve Slezsku. Odpolední teploty se vyšplhají na 20 až 24 stupňů.

Nejteplejším dnem z celého týdne a zároveň jediným dnem, kdy se teplota na některých místech přehoupne přes letních 25 stupňů, bude středa. "Bude polojasno až oblačno, teploty po ránu 14 až 10 stupňů, přes den vystoupí na 22 až 26 stupňů," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Ve čtvrtek ale přijde další ochlazení, bude oblačno s dešťovými přeháňkami, mohou se také objevit bouřky, zejména v horských oblastech. Odpolední maxima se budou pohybovat už jen mezi 19 až 23 stupni.

Změnu nepřinese ani víkend

"Vypadá to, že i pátek bude oblačný až skoro zatažený s přeháňkami a bouřkami. Po ránu teploty klesnou na 14 až 10, přes den vystoupí na 19 - 23 stupňů," uvedla Honsová.

Podobný ráz počasí by měl podle ní panovat i o víkendu. Teplejší by měl být až poslední červencový týden, ovšem ani ten už nepřinese tropické hodnoty. Podle amerických modelů by teploty neměly překročit 28 stupňů a vyskytovat se budou i srážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám