Hlavní obsah

Meteorologové opět varují před bouřkami a silným deštěm

PRAHA

Česko budou celý víkend trápit bouřky a silné deště. V podobném rázu byl přitom i konec pracovního týdne. Meteorologové v sobotu dopoledne opět varují před silnými bouřkami a deštěm. Výstraha platí od sobotních 15:00 do neděle 23:00, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Varování se vztahuje na Pardubický a Královéhradecký kraj a na všechny moravské kraje. V noci na neděli pak lze očekávat silné deště téměř na celém území Čech, s výjimkou Ústeckého a Karlovarského kraje, a také na Vysočině.

V jihozápadním proudění budou podle meteorologů postupovat přes střední Evropu jednotlivé frontální vlny k severovýchodu. V oblasti frontálního rozhraní se pak předpokládá výskyt bouřek a přeháněk.

Intenzivnější bouřky doprovázené silným větrem, kroupami a přívalovými srážkami budou na východní polovině území. Úhrny srážek se ojediněle mohou pohybovat od 20 do 40 milimetrů a nárazy větru dosáhnou 70 až 90 kilometrů v hodině.

Na jednotlivých frontálních vlnách se očekává i vydatný déšť, hlavně v Čechách, ojediněle s úhrny kolem 30 milimetrů za 12 hodin.

Doznívající intenzivní srážky se budou na východě Moravy a Slezska vyskytovat ještě v noci z neděle na pondělí.

Místy lze předpokládat rozkolísání hladin menších vodních toků i s ojedinělou možností dosažení prvního stupně povodňové aktivity, tedy pohotovosti. V důsledku přívalových srážek se mohou prudce krátkodobě rozvodnit malé toky, potoky nebo i jindy suchá koryta, mohou se zatopit sklepy, garáže, níže položené byty či komunikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám