Hlavní obsah

Lidé vzdávají kvůli výdajům soudy zbytečně, mohou mít právníka zdarma

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí z Čechů alespoň jednou za život řešili rozvod, při se sousedem nebo třeba s dodavatelskou či splátkovou firmou. I když se třeba cítili v právu, většina z nich si rychle rozmyslela, zda spor dovedou až před soud. Vysvětlení je jednoduché – nedostatek financí.

Článek

Mezi lidmi panuje přesvědčení, že spravedlnost je v Česku jen pro bohaté. Jenže i člověk, který nemá na soudní poplatky nebo na placení vlastního právníka má šanci.

V případě trestních kauz je známou věcí, že obviněnému může být přidělen advokát ex-offo, jehož služby hradí stát.

Jenže se téměř neví, že i u civilních sporů je možné už při podání žaloby požádat soud o prominutí poplatků a stanovení právního zástupce.

I když soud takové žádosti nevyhoví, ani pak není nic ztraceno. Podle mluvčí České advokátní komory (ČAK) Ivy Chaloupkové se občan v tíživé situaci může obrátit přímo na ČAK.

„Vyplní formulář, který najde na internetových stránkách www.cak.cz. Komora pak podle posouzení situace daného žadatele rozhodne o tom, zda advokáta bezplatně či za sníženou odměnu určí. Rozhodně to ale není nároková věc, že by každý žadatel dostal zdarma advokáta,“ upozornila Chaloupková.

Ne vždy však musí dojít až k soudu. ČAK ve všech krajích provozuje konzultační místa, kde se lidé mohou s advokáty zdarma radit o svých problémech a zjistit, zda je vůbec myslitelné podávat žalobu. Jejich seznam je i s kontakty na stránkách ČAK.

Lidé musejí doložit finanční nouzi

A kdo by měl podle mluvčí na takovou službu nárok? Třeba student, nemajetný důchodce nebo i žena na mateřské dovolené se dvěma malými dětmi, jejíž manžel je alkoholik, nedává jí peníze a ona se potřebuje rozvést.

Aby lidé tuto službu nezneužívali, ministerstvo spravedlnosti v roce 2006 zpřísnilo pravidla pro určení advokáta žadateli. V minulosti musela ČAK vyřizovat ročně třeba i 5000 takových žádostí a určovala někdy až 3000 advokátů, což bylo náročné. Nyní je žádostí o polovinu méně, protože lidé musejí důkladněji doložit, že jsou ve finanční nouzi.

Aby lidé tuto službu nezneužívali, ministerstvo spravedlnosti v roce 2006 zpřísnilo pravidla pro určení advokáta žadateli. V minulosti musela ČAK vyřizovat ročně třeba i 5000 takových žádostí a určovala někdy až 3000 advokátů, což bylo náročné. Nyní je žádostí o polovinu méně, protože lidé musejí důkladněji doložit, že jsou ve finanční nouzi.

„Do vydání vyhlášky to přestávalo být únosné a lidi toho zneužívali. Přišel třeba důchodce, který si chtěl pořídit za milión chatu na Orlíku a žádal o bezplatného advokáta na sepsání smlouvy, protože má starobní důchod. Pro tento typ lidí ta služba ale určena není,“ varovala mluvčí.

Nejčastěji se na ČAK obracejí lidé, kteří chtějí podat ústavní stížnost, což sami ze zákona nemohou a musí to za ně udělat jejich právní zástupce.

Totéž platí také u dovolání k Nejvyššímu soudu. Časté jsou podle Chaloupkové i žádosti lidí týkající se občanskoprávních, majetkových, pracovních a především bytových sporů.

Ministerstvo slibuje změnu

Vybraní advokáti tuto službu nesmí odmítnout, jejich práci však v civilních sporech nehradí stát, ale přímo ČAK.

Jen zpracování agendy došlých žádostí o právní pomoc stojí komoru ročně asi jeden milión korun. Na dalších minimálně sedm miliónů pak vyjdou právní služby.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) slibuje ústy své mluvčí nápravu. „Úprava bezplatné právní pomoci je ve fázi příprav. Půjde-li vše hladce, měl by být věcný záměr hotov do konce podzimu. Předpokládá se, že o bezplatné právní pomoci bude rozhodovat soud, přičemž služby advokátů by byly zcela zdarma hrazeny státem z vlastního rozpočtu nebo pomocí grantů,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Zuzana Steinerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám