Hlavní obsah

Bursík zaskočil kritiky, kandiduje zatím sám

Právo, Petr Janiš
PRAHA

Předsednictvo zelených schválilo ve středu večer sjezd strany, na nemž se bude volit nový šéf. Pořádání sjezdu navrhl sám předseda Martin Bursík. Mezi své kritiky tím vnesl zmatek. Bursík je zatím jediným kandidátem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

Bursíkovou soupeřkou by mohla být jeho první místopředsedkyně Dana Kuchtová, která souboj zvažuje. Ve straně se mluví i o Zubové a ministru Ondřeji Liškovi. Ti to ale odmítají.

Bursík svou kandidaturu novinářům ohlásil už ve středu večer. „Hodlám obhajovat mandát předsedy, a zároveň mi velmi záleží na tom, jak bude vypadat tým, který by se mnou spolupracoval pro to další funkční období. Uvidíme, necháme tu věc vyzrát, kdo budou protikandidáti, s jakým konceptem přijdou, jaké týmy vytvoří,“ řekl Bursík. Sjezd by měl být 5. - 7. září.

Zubová ani Liška, který Bursíka ve středu podpořil, nechtějí rukavici zvednout. „Je pravda, že mě několik straníků oslovilo s prosbou, abych kandidovala. Nemám ale takovou ambici. Podpořím Danu Kuchtovou, bude-li kandidovat,“ reagovala pro Právo Zubová.

S Liškovým hlasem Bursík patrně může počítat, stejně jako na předsednictvu. „O kandidatuře do předsednictva SZ uvažuji, na předsedu nikoliv, i když mě k tomu někteří vyzývají,“ sdělil Liška Právu.

Kraje ve sporech

„Jde mu jen o sebe, o svou pozici,“ řekl k Bursíkovi šéf zelených na Pardubicku Pavel Křivka. Kdyby se měl sjezd konat po volbách, mohl by podle něho Bursík čelit více soupeřům, kteří by v nich uspěli. Bursíkovi oponenti upozorňují, že v poslední době vznikaly nové místní organizace, z nichž se rekrutují delegáti sjezdu. Jen ve středních Čechách by jich mělo být během týdne asi 11 a měli je zakládat lidé loajální Bursíkovi.

Na sjezd má být zvoleno přes 300 delegátů ze zhruba 2500 členů. Nové organizace se zrodily i na Královéhradecku, připustil pro Právo krajský šéf Stanislav Penc.

„Po parlamentních volbách nás bylo asi 50, dnes je asi 120 lidí navíc. Ale že by organizace vznikly teď, to ne,“ uvedl Penc. Zelení v krajích jsou z nápadu na sjezd před volbami převážně rozčarovaní, málokteří to však dávají najevo veřejně. Třeba šéfka pražských zelených Petra Kolínská ve středu podle informací Práva proti sjezdu u některých členů předsednictva neúspěšně lobbovala.

Ve čtvrtek však na otázku, co si o sjezdu myslí, reagovala: „Bez komentáře.“ Proti sjezdu se vyjádřila šéfka vysočinských zelených Marie Hronová. Září považuje za mimořádně nevhodný termín.

„Problémy, které ve straně jsou, je třeba řešit, ale až po volbách, na řádném sjezdu,“ uvedla. Bursíkova plánu se zastal Penc, podle něhož se mají stát čitelnými pro voliče. „Legitimní je, aby se ve straně rozhodlo, jak to tedy je.“

V klubu to vře

Situace se opět vyostřuje mezi členy poslaneckého klubu. Zatímco jeho bývalá šéfka Kateřina Jacques se Bursíka tradičně zastává a slibuje, že ho bude volit, protože „nemá kvalitní konkurenci“, její kolegyně Zubová a Věra Jakubková ho kritizují.

„Považuji sjezd za správné a demokratické řešení situace, do níž jsme se dostali. Stojím za středovou, nikoli levicovou polohou, pokračováním realistického stylu bez vydírání, schopnosti kompromisu,“ sdělila Právu Jacques. Jakubková si myslí, že Bursík upřednostňuje vlastní zájmy před stranickými.

„Martin Bursík ztrácí glanc i nervy. Prohrává jeden boj za druhým a ve stresu dělá chyby. Neschopnost vykomunikovat a obhájit své konání nahrazuje už standardně silou,“ uvedla pro Právo. Jakubková by za předsedkyni volila Kuchtovou. Upozornila také na hlasovací mašinérii čtyř hlasů. „V naší straně stačí k prosazení čehokoli čtyři lidé (předsednictvo hlasuje 4:3, poslanecký klub 4:2), taková zelená magická čtyřka. Že by to tedy doplnila ještě jedna malá předsedou řízená republiková rada?“ reagovala Zubová.

Reklama

Výběr článků

Načítám