Hlavní obsah

Kučera půjde před kárný senát do Olomouce, chtěl do Prahy

Právo, jac
BRNO

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera stane před kárným senátem Vrchního soudu v Olomouci a nikoli v Praze, jak to navrhoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Prahu upřednostňoval před Olomoucí i sám Kučera.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Ministrův návrh na přeložení Kučerovy kauzy do Prahy před několika dny zamítl Nejvyšší soud. „Dnes toto rozhodnutí podepsal soudce Miroslav Galus,“ potvrdil Právu mluvčí NS Petr Knötig.

Kárná žaloba, kterou na Pavla Kučeru v souvislosti s jeho aktivitami kolem kauzy šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka podala předsedkyně NS Iva Brožová, nemusí být podle obav ministra v Olomouci posuzována zcela nestranně.

Proto měl Nejvyšší soud podle Jakuba Stadlera z tiskového odboru ministerstva přezkoumat, nakolik mohou být olomoučtí soudci v této medializované kauze nezávislými arbitry.

Nejvyšší soud však podle Knötiga nebezpečí podjatosti některého z olomouckých soudců neshledal.

Kárnou žalobu na Kučeru podala Iva Brožová kvůli Kučerovým schůzkám s ostravskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou. Zúčastnila se jich také nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a bývalý ministr Pavel Němec.

Kučera měl přitom především na Andělovou naléhat, aby státní zastupitelství vyšetřování vicepremiéra kvůli korupci zastavilo.

Přeložení případu Pavla Kučery do Prahy, kde má mnoho vlivných příznivců, mělo nyní podle kuloárových informací přispět k shovívavějšímu posouzení jeho aktivit v kauze Čunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám