Hlavní obsah

Obering: Od raketového deštníku příští prezident USA neustoupí

PRAHA
Aktualizováno

Američtí zástupci přesvědčují dál českou veřejnost o prospěšnosti radaru v Čechách. Ředitel americké protiraketové agentury (MDA) Henry Obering v Praze při jednání s ministryní obrany Vlastou Parkanovou řekl, že projekt protiraketové obrany, jehož součástí má být i radar v Brdech, podpoří i příští prezident USA, ať se jím stane demokrat, či republikán.

Článek

Příští americká administrativa bez ohledu na stranickou příslušnost prezidenta od projektu neustoupí, uvedl podle Parkanové Obering.

Americkým prezidentem se může buď stát republikán John McCain, který projekt podporuje, anebo demokrat Barack Obama, který se k němu příliš nevyjadřuje.

Parkanová se také s Oberingem v souvislosti s íránskými testy balistických raket shodla, že protiraketová obrana je potřebná. "Její budování nelze odkládat," uvedla ministryně.

Ředitel agentury se odpoledne sešel u Padrťských rybníků v Bredech i se zástupci tamějších obcí. Řekl například, že pokud radar neschválí parlament, nebude v ČR stát. Věří ale, že se tak nestane a smlouva parlamentem projde.

Na budoucnost radaru v případě, že parlament smlouvu zamítne, se Oberinga zeptal starosta Míšova Pavel Hrubý. A generálova slova ho prý utvrdila v tom, že je rozhodnuto už dopředu. "Jeho odpověď byla taková, že už bylo vynaloženo tolik práce, že si nedovede představit, že by se to nerealizovalo," řekl Hrubý.

Zástupci samosprávy z řad příznivců základny ale byli spokojeni. "Záležitosti, které se týkaly detailního provozu, byly zajímavé a v určitém směru pro mě i nové. Na druhou stranu jsem si ověřil určité vojensko-politické souvislosti," řekl příbramský místostarosta Petr Kareš (SNK-ED).

Parkanové ministerstvo se ohradilo proti Moskvě

Její úřad ve čtvrtek zároveň poslal vzkaz do Moskvy s tím, že České ministerstvo obrany vyslalo Rusku vzkaz, že je znepokojeno jeho rétorikou kvůli plánované výstavbě amerického radaru.

Rusko od úterý, kdy ČR a USA smlouvu o výstavbě podepsaly, hrozí odvetnými opatřeními. Ministerstvo upozornění zveřejnilo ve zprávě k návštěvě ruského generála Jevgenije Bužinského v Praze, který je ruským vyjednavačem o protiraketové obraně. Ve čtvrtek se setkal s českým vyjednavačem Ivanem Dvořákem.

Bužinskij je odborníkem, který o problematice protiraketové obrany jednal se Spojenými státy až do chvíle, kdy Rusko po podpisu česko-americké smlouvy jednání zastavilo. Do Prahy přijel na pozvání představitelů opoziční ČSSD v den, kdy ČR a USA smlouvu podepsaly.

Ministerstvo obrany k Bužinského návštěvě dodalo, že i přes názorové rozdíly ve věci umístění radaru na českém území existuje prostor pro dialog mezi účastníky programu na jedné straně a Ruskou federací na straně druhé, podobně jako v rámci společného fóra Rady NATO - Rusko, kde se již o této otázce několikrát diskutovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám