Hlavní obsah

Dívka překonala nákazu meningokokem

Právo, rup
ÚSTÍ NAD LABEM

Osmnáctiletá dívka vyhrála v ústecké Masarykově nemocnici těžký boj se zákeřnou smrtelnou meningokokovou nákazou. Pacientka skončila v nemocnici před několika dny, ale lékaři o jejím stavu informovali až ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Snímek bakterie meningitidy pořízený elektronovým mikroskopem

Článek

Podle primáře infekčního oddělení Pavla Dlouhého dívku přivezli minulý týden ve velmi vážném stavu poté, co byla na tanečním festivalu a protančila tam zřejmě celou noc. Měla vysoké horečky a krvácivé projevy onemocnění. V tuto chvíli je už mimo nebezpečí.

"Mohu říci, že to s ní už dopadne dobře,“ sdělil Právu ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal s tím, že mladí lidé nebo velmi malé děti patří k nejohroženějším skupinám.

Právě námaha spojená s celonočním tancováním přispěla k rozvoji dívčina onemocnění.

"Vyšetřili jsme lidi v okolí dívky a objevili čtyři její vrstevníky, v jejichž organismu byl také objeven podobný mikrob. Také oni byli na tanečním festivalu. Všem jsme nasadili antibiotika, čímž se zamezí invazivnímu onemocnění,“ doplnil krajský hygienik.

V Ústeckém kraji postihla invazivní meningokoková nákaza od počátku roku devět lidí. Nemoci podlehl třiapadesátiletý muž z Chomutovska.

Reklama

Výběr článků

Načítám