Hlavní obsah

Bursík prosadil sjezd zelených, chce nové vedení a změnu stanov

– PRAHA • Aktualizováno

Předseda zelených Martin Bursík ve středu prosadil v předsednictvu svolání mimořádného sjezdu na 5. až 7. září. Vedle volby nového předsednictva má sjezd změnit stanovy SZ a oslabit tak pravomoci republikové rady. S uspořádáním sjezdu nesouhlasí první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová, podle níž mohou vnitrostranické půtky ohrozit výsledky podzimních krajských a senátních voleb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf zelených Martin Bursík a místopředsedkyně strany Dana Kuchtová před zahájením schůze předsednictva.

Článek

V sedmičlenném předsednictvu dostal Bursíkův návrh čtyři hlasy, dva členové užšího vedení byli proti, jeden se hlasování zdržel.

V dopise, který Bursík rozeslal členům strany, tvrdí, že největším problémem zelených je dvojkolejnost strany.

"Stanovy daly možnost vytvořit ve straně druhé politické a mocenské centrum - republikovou radu," napsal Bursík svým spolustraníkům a navrhl, aby v září zelení zvolili nové vedení a současně změnili stanovy.

V širším vedení, které vede poslankyně Olga Zubová, se podle něj nevedou demokratické diskuse, ale "odehrávají se tam narežírované akce, které mají zpochybnit činnost strany ve vládě a v koalici a pranýřovat její úspěšné kroky".

Navíc se podle něj mocenský boj přenesl z republikové rady i do poslaneckého klubu, což činí zelené nepředvídatelnými pro koaliční partnery i veřejnost. Dotkl se tak nedávného sporu se Zubovou a poslankyní Věrou Jakubkovou, které kritizovaly vnitřní chod klubu a vyhrožovaly vystoupením z frakce. Pro zklidnění situace odstoupila z čela klubu Bursíkovi blízká Kateřina Jacques.

Sjezd a změna stanov by podle Bursíka měly vyjasnit vztahy a kompetence mezi stranickými orgány SZ a obnovit demokratickou vnitrostranickou diskusi.

Kuchtová nechce před volbami "prát špinavé prádlo na veřejnosti"

S návrhem nesouhlasila první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Novinářům řekla, že považuje nápad za nešťastný, protože podle jejího názoru začnou stranické frakce před sjezdem "prát špinavé prádlo na veřejnosti".

I když Kuchtová několikrát uvedla, že v případě vnitrostranických voleb uvažuje o tom, že se stane protikandidátkou Bursíka, ve středu řekla, že si to ještě musí rozmyslet. "V tomhle pimprlovém divadle nechci hrát," řekla.

"Pojďme společně využít tohoto období k vyřešení vnitřních problémů Strany zelených. Pojďme odstartovat volební kampaň do podzimních voleb opět jako konsolidovaná, čitelná, sebevědomá a emancipovaná politická strana s jasnou vizí, která ví, co chce, a její politickou metodou je solidnost, korektnost a věcnost," argumentuje v dopise Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám