Hlavní obsah

Bývalý děkan UTB část doktorské práce opsal

Právo, jr
ZLÍN

Etická komise Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně potvrdila pochybení, jehož se dopustil bývalý děkan Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně Jaroslav Světlík. Anonymní oznámení z ledna obvinilo Světlíka z plagiátorství, uvádělo se v něm, že pro svou habilitační práci autor využil vlastní již dříve napsanou disertační práci. Anonym obdrželo vedení univerzity, studenti i novináři.

Článek

Jak Právo již dříve informovalo, vedení univerzity pověřilo etickou komisi UTB prověřením záležitosti. „Komise si vyžádala dva posudky soudních znalců s cílem posoudit podobnost habilitační a disertační práce Jaroslava Světlíka. Jeden posudek dospěl ke zjištění, že z pohledu vědeckého i pedagogického je habilitační práce vyhovující. Práce však vzájemně neporovnal,“ uvádí se v závěru etické komise, který je k dispozici na internetových stránkách UTB.

„Druhý posudek se zabýval detailním srovnáním dříve napsané disertační a následné habilitační práce. Podle jeho poznatků se obě práce shodují v celkovém zaměření, i v konkrétních obsahových složkách, které jsou převzaty doslovně či nepodstatně přeformulovány, v uvedení stejných obrázků i příloh a rovněž v obdobných závěrech práce. Velká část habilitační práce je nepůvodní a jednoznačně závislá na předloze - dříve napsané disertační práci,“ konstatuje závěr etické komise.

Za pochybení Světlíka komise označila okolnost, že svou disertační práci v habilitační necitoval, ani ji neuvedl v seznamu použité literatury.

„U odborné nebo vědecké práce, jejíž předložení je podmínkou k získání vyššího vědeckého či pedagogického titulu, je zjištění její nepůvodnosti či totožnosti její podstatné části s jinou prací podle Statutu UTB ve Zlíně neetické a takové jednání je v příkrém rozporu s dobrými mravy vědecké komunity a obecně s principy vědecké práce,“ uvedl členové etické komise Univerzity.

Jaroslav Světlík ve funkci děkana skončil v květnu, kdy se ji rozhodl neobhajovat. Ve Zlíně končí, nyní má údajně zamířit na některou vysokou školu na Slovensko.

Reklama

Výběr článků

Načítám