Hlavní obsah

Kula bude mít služební byt, i když skončí ve funkci

Právo, Radim Vaculík

Pokud by generální ředitel vězeňské služby ČR Luděk Kula musel kvůli svému současnému trestnímu stíhání nedobrovolně odejít ze služby, přijde sice o výsluhy a odchodné, nikoli však o služební byt v Praze. Ten mu byl přidělen teprve před několika týdny a Kula jej užívá od 1. června.

Foto: František Kšajt, Právo

Ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula

Článek

Smlouvu má podle svých slov na dobu určitou na tři roky a i kdyby u vězeňské služby skončil, suterénní byt 2+kk o velikosti zhruba 52 metrů čtverečních v pražské Michli mu zůstane nejméně do vypršení této smlouvy.

Navíc, všechny služební byty patřící vězeňské službě se mají v nejbližší době privatizovat, což Právu potvrdila i mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

„První várka bytů půjde do privatizace letos, zbytek asi ještě v příštím roce. Do privatizace jdou všechny byty vězeňské služby a jejich cena bude nižší než je ta tržní. Schválila to už minulá vláda. Nyní ten privatizační projekt předloží ministerstvo financí. Počítáme, že peníze z prodeje dostaneme do rozpočtu a ještě letos je využijeme,“ uvedla Steinerová.

Byty mají i náměstci

Přiznala, že i kdyby Kula skončil ve své funkci, tak mu byt asi zůstane.

„Má samozřejmě větší možnosti jako příslušník než civilní zaměstnanec. Tak to prostě je. Ovšem takové možnosti zde jsou a u vězeňské služby je normální přidělovat jejím příslušníkům byty,“ doplnila mluvčí.

Kula tvrdí, že mu vůbec o žádnou privatizaci nejde, dokonce prý nepatřil ani mezi její zastánce. „Navíc služební byty, které rovněž půjdou do privatizace, mají i všichni moji náměstci, takže v tom nevidím nic divného,“ řekl včera Právu.

Ve vězeňské službě bylo podle něj v minulosti obvyklé, že když někdo dostal služební byt, měl jej na dobu neurčitou a byt mu tedy zůstal i v případě, kdy u vězeňské služby skončil.

Do nového bytu v Michli si už Kula podle svých slov přepsal i trvalé bydliště a chce tam zůstat i po privatizaci. Nemíní údajně s bytem po jeho získání do soukromého vlastnictví obchodovat.

„Samozřejmě, když mi ten byt bude nabídnut k prodeji, tak si jej koupím. Já ani nemám jinou možnost, kam jít. Jsem v rozvodovém řízení a byt v Brně-Bohunicích, v němž jsme bydleli s manželkou a je také služební, byl přidělen mojí ženě, která rovněž pracuje u vězeňské služby. Už jsem i notářsky v květnu potvrdil, že si jej nebudu nárokovat,“ uvedl včera Kula.

Na chvíli bezdomovcem

Vzhledem k tomu, že už téměř čtyři roky úřaduje v Praze a o trvalé bydliště v Brně přišel, požádal o přidělení bytu v metropoli přímo ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

„Vysvětlil jsem mu, v jaké jsem situaci, že jsem v rozvodovém řízení a prakticky nemám kde bydlet ani nemám ani trvalé bydliště,“ popsal svou nedávnou situaci Kula.

Ministr s jeho žádostí souhlasil, stejně tak výběrová komise vězeňské služby, která o přidělení bytů rozhoduje a nakonec i Kulův nový první náměstek Jaroslav Gruber, který vše schválil.

Dokud Kula byt v Michli nedostal, bydlel na útraty vězeňské služby v hotelové ubytovně v ulici Na květnici, nedaleko sídla generálního ředitelství. Tu vlastní ministerstvo.

„To moje bydlení v ubytovně přišlo vlastně stát dráž, protože teď si nájem v nově přiděleném bytě hradím já. Navíc jsem odmítl i zákonnou možnost, že bych si nechal byt dát na náhrady VS do pořádku. Nechci ani korunu, všechno si opravím sám,“ podotkl Kula.

Doplnil, že stejně jako jemu přidělila výběrová komise vězeňské služby v posledních měsících byty i dalším zhruba třiceti lidem, mimo jiné například i Kulově bývalé mluvčí Lence Smutné. Ta získala byt 2+1 rovněž v Michli, o který nikdo další nejevil podle Kuly kvůli jeho špatnému stavu zájem.

Výběrová komise, která o přidělování bytů rozhoduje, je sestavena ze zaměstnanců vězeňské služby, tedy Kulových podřízených. Generální ředitel ale včera odmítl, že by na závěry této komise měl jakýkoli vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám