Hlavní obsah

Nejstarší Češka oslavila 108. narozeniny

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDÍŠKOVICE

Nejstarší Češka Marta Pokorná z Dačic na Jindřichohradecku oslavila v úterý 108. narozeniny. Gratulace přijímala v Domově důchodců v Budíškovicích, kde žije zhruba rok. Novinářům se vyznala, že stále má ráda formule 1 a zavzpomínala, jak jezdila v roce 1928 s autem Durant. Tehdy byla jedinou ženou v Dačicích, která vůz vlastnila a jezdila s ním.

Foto: Jiří Falout, Právo

Marta Pokorná se starostou Dačic Rudolfem Hájkem.

Článek

"Nemám recept na dlouhověkost. Cítím se dobře, tak asi jako žena staršího věku,“ řekla novinářům oslavenkyně, která se sice kvůli špatnému sluchu složitěji dorozumívá, ale o dění kolem sebe má neustále zájem.

"Je to naše sluníčko. Je láskyplná, všechny lidi má ráda a každému zamává. Když má někdo smutný den, ona mu náladu napraví,“ uvedla na adresu oslavenkyně vrchní sestra Ludmila Mátlová.

Zdůraznila, že Marta Pokorná i přes vysoký věk nebere pravidelně žádné léky, jen občas vezme pilulky na cévy. Zálib již příliš nemá a celý den odpočívá v posteli. "Víme, že má ráda formule a když jsou závody, tak jí řekneme, jak dopadly. V současných jezdcích se už příliš neorientuje, ale má ráda britského jezdce Coultharda a naopak nemusí Michaela Schumachera,“ dodal Mátlová.

Život Marty Pokorné je více než pozoruhodný. Studovala obchodní školu ve Vídni a v roce 1928 byla první ženou v Dačicích, která vlastnila a řídila ve svých 28 letech auto Durant a od roku 1930 do roku 1948 Tatru 12. Hodně cestovala a vystřídala hned několik zaměstnání. Má dva syny Jiřího (85 let) a Břetislava (88 let). Vnoučata nemá.

Nejstarší obyvatelkou České republiky se Marta Pokorná stala poté, co před týdnem zemřela v nedožitých 110 letech Marie Kráslová z Hluboké nad Vltavou, se kterou se shodou okolností právě v úterý dopoledne lidé rozloučili v kostele a na hřbitově v Libníči na Českobudějovicku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám