Hlavní obsah

Topolánek podepsal smlouvu o vstupu ČR do Evropské vesmírné agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a ředitel Evropské vesmírné agentury (ESA) Jean-Jacques Dordain v úterý v Praze podepsali smlouvu o přistoupení České republiky k této mezivládní výzkumné a vývojové organizaci. Česko je první z postkomunistických zemí, která do ESA vstupuje. Plnoprávným členem organizace by se mělo stát 1.ledna 2009 poté, co smlouvu schválí parlament.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Premiér ČR Mirek Topolánek a generální ředitel Evropské vesmírné agentuy (ESA) Jean-Jacques Dordain podepsali v Kramářově vile v Praze přístupovou smlouvu k ESA.

Článek

Programy ESA jsou pro české vědecké, výzkumné a průmyslové organizace příležitostí k zapojení do mezinárodní spolupráce při výzkumu kosmického prostoru, Země, družicové telekomunikace a navigace a vesmírných technologií. Členství v ESA podpoří například snahu ČR aktivně se podílet na dalším vývoji projektu Galileo a její kandidaturu na získání sídla agentury pro řízení Galilea (GSA).

ESA se zabývá výzkumem vesmíru a vesmírných technologií. Byla založena v roce 1975 a nyní v ní je 17 členských zemí z Evropy. Zvláštní postavení spolupracujícího člena ESA má Kanada. Agentura je partnerem americké NASA, Ruské kosmické agentury či japonské NASDA. Sídlí v Paříží, dále provozuje pět výzkumných středisek.

ČR a ESA spolupracují už 12 let 

Česko s agenturou uzavřelo rámcovou dohodu o spolupráci v roce 1996. V současné době završuje své čtyřleté působení v programu ESA pro evropské spolupracující státy (PECS).

V červnu Rada ESA jednomyslně schválila začlenění ČR do agentury. Příslušnost k ESA je spojena s povinností platit roční poplatek 5,4 miliónu eur (zhruba 128 miliónů korun).

Hlavními úspěchy ESA jsou vývoj nosných raket Ariane a Vega, instalace modulu Columbus na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a nákladní kosmická loď ATV. Unikátní je výzkum planety Venuše sondou Venus Express.

Reklama

Výběr článků

Načítám