Hlavní obsah

Manažeři dávají Langrovi košem, odešel další vysoký úředník

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Nepotřebný majetek ministerstva vnitra za stovky miliónů korun, který se šéf resortu Ivan Langer (ODS) chystá letos odprodat, se zřejmě stává velmi horkým bramborem. Poté, co už vnitro za poslední měsíc opustili tři vysocí úředníci, kteří za majetek zodpovídali, rezignoval minulý týden na svou funkci podle zjištění Práva i další z klíčových manažerů – náměstek ředitele příspěvkové organizace Zařízení služeb Petr Hostek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

Už počátkem června přitom odešel i jeho šéf Oldřich Vytiska, stejně jako ředitel bytové správy Jiří Bárta a naposled minulý týden Langra opustila i jeho ekonomická náměstkyně Blanka Vysloužilová. Hostek se v pondělí nechtěl k důvodům svého odchodu vyjádřit, stejně jako předtím i ostatní úřadníci. Sdílnější nebylo ani vnitro.

„Pan Hostek odchází na vlastní žádost, dal výpověď,“ uvedla mluvčí resortu Jana Malíková. Ta již po odchodu Vytisky vysvětlila, že ředitel zařízení služeb rezignoval kvůli odlišné představě o řízení této příspěvkové organizace, než jakou měl ministr.

V zákulisí se nicméně hovoří o tom, že důležitou roli v případě odcházejících manažerů sehrály právě plány ministra na prodej rozsáhlého majetku, především lukrativních rekreačních horských objektů. To však Malíková opakovaně popřela. „Odchody několika vysokých úředníků z resortu spolu nesouvisejí a nesouvisejí ani s prodejem majetku. Pro něj jsme mimochodem zvolili ty nejtransparentnější možnosti, například elektronické aukce,“ řekla Malíková s tím, že z pohledu ministerstva nejde o nijak závažnou situaci.

Tejc: Není to náhoda

„Nový ekonomický náměstek byl již jmenován, stejně jako nový šéf Zařízení služeb, který si nyní vybere i svého náměstka. Jde o běžné odchody, které se stávají,“ poznamenala Malíková. S tím však nesouhlasí bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc, který se kvůli tomu chystá Langra interpelovat.

„Rozhodně není náhoda, že by v tak krátkém čase odešlo tolik vysokých úředníků. Jednoznačně to ukazuje na fakt, že něco není v pořádku. Po ministrovi budeme požadovat detailní informace, jak se s resortním majetkem nakládá a jak se má rozprodávat, stejně jako skutečné důvody odchodů těchto lidí,“ řekl Právu Tejc. Podle dřívějších vyjádření Langra se chce vnitro letos zbavit majetku zhruba za 800 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám