Hlavní obsah

Ulice se kvůli Riceové zavírat nebudou

Právo, jt

Na rozdíl od poslední návštěvy amerického prezidenta George Bushe v Praze se úterní přítomnost šéfky americké diplomacie Condoleezzy Riceové v metropoli obejde bez mimořádných bezpečnostních opatření. Riceová přijíždí do Prahy podepsat smlouvy umožňující vznik radaru protiraketového deštníku USA v Česku.

Foto: Polo, Reuters

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová

Článek

„Žádné ulice ani další veřejná prostranství se zavírat nebudou, doprava ani běžný život ve městě by neměly být nijak narušeny. Vše bude probíhat za tzv. plného provozu,“ řekl Právu šéf policejních bodyguardů Lubomír Kvíčala. Právě jeho Útvar pro ochranu ústavních činitelů bude mít bezpečnost americké ministryně zahraničních věcí na starosti.

„Jde samozřejmě o významnou osobu, ale žádné speciální opatření v této souvislosti nepřijímáme. Pouze navýšíme počet ochránců, kteří k ní budou přiděleni,“ vysvětlil Kvíčala s tím, že půjde zhruba o čtyři desítky mužů. Standardně se kolem chráněné osoby pohybuje zhruba dvacet policistů.

Situaci v Praze podle něj už od minulého týdne monitoruje speciální tým amerických bezpečnostních pracovníků. „Prošli jsme společně všechna místa, kde se bude ministryně pohybovat a společně jsme určili příslušná opatření. Žádné nadstandardní požadavky, které bychom nemohli splnit, Američané neměli. Spolupráce je na velmi dobré úrovni,“ poznamenal Kvíčala.

Kde bude šéfka americké diplomacie v Praze ubytována, Kvíčala z bezpečnostních důvodů odmítl sdělit.

Odpůrci radaru chystají protesty i po podpisu

Zástupci Iniciativy Ne základnám očekávají, že na jejich úterní demonstraci proti podpisu smlouvy umožňující vznik radaru protiraketového deštníku USA v Česku, přijde několik tisíc lidí. Novinářům to v pondělí řekli aktivisté Jan Tamáš a Jan Májíček. Úterní podpis americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové a šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga pod smlouvou však podle nich neznamená konec protestů, iniciativa se prý hodlá soustředit na podzimní krajské a senátní volby.

Tamáš zdůraznil, že kromě demonstrace naplánované na úterý v 18:00 na pražské Václavské náměstí a následný pochod k rezidenci amerického velvyslance nechystá iniciativa žádné další akce. Smlouva má přitom být podepsána už odpoledne v Černínském paláci, sídle českého ministerstva zahraničí.

Podle Tamáše iniciativa svůj protest plánovala daleko dříve, než byly oznámeny konkrétní informace o programu americké ministryně zahraničí a Václavské náměstí je podle něj navíc pro české občany "symbolem". Počet účastníků protestu proti umístění radaru v českých Brdech podle něj závisí na svědomí samotných lidí i na českých médiích. Organizátoři ale čekají podobný počet protestujících jako při akcích iniciativy v minulosti.

Návštěva americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v ČR

10:00 - Přílet

12:40 - Jednání s premiérem Mirkem Topolánkem v Kramářově vile

15:00 - Setkání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a podpis smlouvy v Černínském paláci spojený s tiskovou konferencí

17:00 - Recepce na americkém velvyslanectví

20:00 - Večeře připravená českou vládou v Hrzánském paláci

20:00 - Večeře připravená českou vládou v Hrzánském paláci

Tamáš s Májíčkem dnes uvedli, že úterním podpisem smlouvy o radaru protestní činnost iniciativy nekončí a tlak na politiky bude pokračovat. Nyní jsou "terčem" především poslanci a senátoři, kteří budou o osudu smlouvy přímo rozhodovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám