Hlavní obsah

ČT: Šéf antimonopolního úřadu se tajně sešel s magnátem Babišem

– PRAHA

Pochyby o nestrannosti šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny vyvolala jeho schůzka s průmyslovým a zemědělským magnátem Andrejem Babišem. Informuje o tom Česká televize (ČT), která má k dispozici záběry ze soukromého setkání, které se odehrálo v jednom z autosalonů na pražském Chodově. Pecinovi lidé přitom právě prověřují Babišovu žádost o další zvětšení jeho společnosti Agrofert.

Článek

"Já se tak setkám s úplně každým, kdo chce. Takže, když se se mnou chce setkat pan Babiš, tak se s ním setkám," řekl ČT Martin Pecina, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pecina připustil, že se s Babišem setkal opakovaně. Nemá prý v Praze kancelář, proto zvolil autosalon poblíž dálnice.

Na schůzce se podle ČT mělo mluvit o fúzi Agrofertu se skupinou První žatecká. Odhadem se jedná o obchod za miliardu korun. Řízení v této věci probíhá na antimonopolním úřadu už od ledna, na což si chtěl podnikatel Pecinovi na soukromém setkání postěžovat. "Naposledy, když se se mnou chtěl sejít, tak se mě ptal, kdy to bude hotové," potvrdil ČT Pecina.

:. Šéf Agrofertu Andrej Babišfoto: PRÁVO/Petr Hloušek

Zákon přitom říká, že předseda úřadu nesmí svým jednáním narušovat nezávislost a nestrannost úřadu. Stejná pravidla platí i pro všechny jeho podřízené. Právníci oslovení ČT považují setkání za minimálně etický problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám