Hlavní obsah

OBRAZEM: Velehradské oslavy příchodu Cyrila a Metoděje

Právo, Jiří Růžička
VELEHRAD

Mimořádně vřelou atmosférou ožila v sobotu od rána moravská víska Velehrad na Uherskohradišťsku, kam se na tradiční národní pouť ke svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje sešlo na třicet tisíc poutníků.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Kardinál Giovanni Coppa (uprostřed) byl hlavním celebrantem mše na pouti ve Velehradě.

Článek

„Zprvu to ani nevypadalo, že zde bude tolik lidí, po ránu se prostor před bazilikou plnil jen zvolna,“ poznamenal starosta Velehradu Stanislav Gregůrek (nez.). Do zahájení mše, která je u nás největší katolickou bohoslužbou, se však prostory naplnily do posledního místečka.

.: Na pouť se do Velehradu sjeli lidé z celé Moravy, českých krajů i Slovenska.foto: Právo/Jiří Růžička

Stejně jako předtím v pátek, kdy zde proběhl Večer lidí dobré vůle, se pouti i mše účastnila manželka prezidenta Livia Klausová, hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS), poslanci, senátoři, duchovní a hlavně tisíce věřících a poutníků.

.: Před bazilikou ve Velehradě se zpovídalo i pod širým nebem.foto: Právo/Jiří Růžička

"V dnešní době, která se vyznačuje konzumem, bojem o moc, sobectvím a lhostejností k druhému, je království boží jedinou pravou civilizací lásky. Proměňuje člověka a mění svět tak, jak ho kdysi změnili svatí Cyril a Metoděj,“ pronesl v promluvě při bohoslužbě kardinál Giovanni Coppa, někdejší apoštolský nuncius v ČR. Na příkladu poselství obou věrozvěstů zdůraznil také misijní poslání církve.

.: Mezi poutníky na Velehradě byla i manželka prezidenta ČR Livia Klausová.foto: Právo/Jiří Růžička

Poutníci na Velehradě využili možnosti vyzpovídat se pod širým nebem, zapojili se do ručního přepisování bible, prošli okolí, pozdravili se, ale nakoupili i hrnečky a srdíčka, jak to k pouti patří.

.: Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) na Velehradě při přijímánífoto: Právo/Jiří Růžička

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám