Hlavní obsah

Silný déšť může ještě rozvodnit řeky na Moravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové vydali v pátek varování před silným deštěm, který může během dne rozvodnit menší toky zejména v oblasti Jeseníků a Beskyd. Studená fronta, která přinesla čtvrteční bouřky, postupuje zvolna k východu.

Článek

Výstražná informace Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) platí pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj do pátečních 18:00. Meteorologové hodnotí stupeň nebezpečí jako nízký.

"V oblasti Jeseníků a Beskyd se mohou vyskytnout srážkové úhrny 20 až 40 mm. Aktuálně se vyskytuje první stupeň povodňové aktivity (bdělost) pouze na Třebůvce v Lošticích," stojí ve zprávě ČHMÚ.

Studená fronta, která ve čtvrtek zasáhla Českou republiku, přinesla četné bouřky. Hasiči na mnoha místech země vyjížděli odstraňovat následky silného větru, deště či úderů blesků.

Výpadky elektřiny na jihu a východě Čech

"Kvůli bouřce jsme měli v noci na pátek asi dvacet poruch na linkách nízkého napětí a dvě poruchy na linkách vysokého napětí. Nad ránem se tak ocitlo bez proudu několik desítek domácností hlavně na Jindřichohradecku,“ řekl Právu Vladimír Vácha, mluvčí energetické společnosti E.ON, která dodává elektřinu odběratelům v Jihočeském kraji. V pátek v devět hodin už byly podle něj všechny poruchy opraveny.

Na jihu Čech měli při bouřce v noci na pátek hasiči celkem 29 zásahů. "Z toho jsme čtyřikrát čerpali vodu a jinak se jednalo především o padlé stromy přes cesty. Dvakrát zasáhly železniční vedení v Jílovicích na Českobudějovicku a v Rybníku na Českokrumlovsku. V obou případech vlaky počkaly a tratě už jsou v provozu,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Na východě Čech během noci a rána zaznamenali energetici okolo 70 poruch na vedeních vysokého napětí, bez elektřiny se ocitly desítky domácností.

Na východě Čech během noci a rána zaznamenali energetici okolo 70 poruch na vedeních vysokého napětí, bez elektřiny se ocitly desítky domácností. "K nejpostiženějším oblastem patřilo Podkrkonoší – Trutnovsko, Vrchlabsko, Dvůr Králové nad Labem a okolí, Pardubicko, Vysočina – především oblast Skutečska a Hlinecka,“ uvedl Jiří Kosina, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy.

Téměř všechny poruchy se podařilo odstranit ještě během noci.

Blesky zapálily na Olomoucku třikrát

Tři požáry museli kvůli bouřkám likvidovat ve čtvrtek navečer a v noci na pátek hasiči na Olomoucku. Pomáhali také provizorně zakrýt poničenou střechu jednoho domu, odstraňovali popadané stromy a asistovali při uvolňování potrhaných drátů elektrického vedení.

"Bouřka se přehnala i nad Zlínským krajem, tentokrát si však nevyžádala větší materiální škody,“ sdělil Vít Rušar z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Hasiči vyjížděli ke spadeným stromům ve Zlíně na trase mezi Holešovem a Přílepy.

Reklama

Výběr článků

Načítám