Hlavní obsah

Přibylo lidí nespokojených s lékařskou péčí

Novinky, znk
PRAHA

Asi 40 procent lidí je spokojeno s poskytovanou lékařskou péčí, kriticky se naopak vyjádřilo 25 procent dotázaných. Spokojenost oproti předchozímu roku poklesla o deset procentních bodů, o pět procentních bodů se také zvýšil podíl těch, kteří zaujali kritický postoj. Uvedlo to CVVM.

Článek

Míra spokojenosti se zdravotní péčí se odvíjí především od zdravotního stavu dotázaných a jejich životní úrovně. Ten, kdo se cítí hůře, je více nespokojený a naopak. Nespokojenost stejně tak roste s klesající životní úrovní.

"Z hlediska věku pak patří k nejčastěji spokojeným lidé do 29 let. Od 45 let věku

"Z hlediska věku pak patří k nejčastěji spokojeným lidé do 29 let. Od 45 let věkurespondenti častěji vyjadřují nespokojenost, nejčastěji pak ve věkové kategorii

nad 60 let," uvedl průzkum.

Spokojenost s lékařskou péčí (v %)
200820072006
velmi spokojen376
docela spokojen374339
ani spokojen ani nespokojen342932
docela nespokojen191618
velmi nespokojen643
neví112
Zdroj: CVVM

Skoro polovina občanů (44 procent) si myslí, že pacientům je poskytován dostatek informací o jejich zdravotním stavu a možnostech léčby, 47 procent je opačného názoru.

Podle drtivé většiny respondentů (80 procent) by se pacient měl podílet na rozhodování o léčbě své nemoci, pouhých 13 procent má názor opačný. Více jak polovina (53 procent) lidí ale vyhodnotila reálnou možnost pacientů podílet se na rozhodování o léčbě negativně.

Dotázaní nejvíce využívají při získávání informací o určitém onemocnění tiskoviny a letáky v čekárnách (64 procent), na druhé pozici se umístily speciální rubriky nebo pořady v rozhlase, tisku a televizi (53 procent) a na třetím místě internet (36 procent).

CVVM také lidi požádalo, aby ohodnotili vlastní zdravotní stav. "Nadpoloviční většina (60 procent) Čechů ho považuje za dobrý (...). Ambivalentně se vyjádřila více než čtvrtina (28 procent) respondentů, zbytek (12 procent) považuje svůj zdravotní stav za špatný," uvedl průzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám