Hlavní obsah

Soud: Pokud obec ušetří na státní dotaci, musí ušetřené peníze vrátit

BRNO

Ne vždy se vyplácí šetřit. Takovou zkušenost udělala trutnovská radnice, která ušetřila na úpravě topného systému. Část státní dotace, kterou na úpravu dostala, ale nevrátila zpět do státní kasy. Nejvyšší správní soud dal nyní za pravdu finančnímu úřadu, který obci za nevrácenou dotaci vyměřil pokutu 13 tisíc korun.

Článek

Podle Nejvyššího správního soudu (NSS) postupoval úřad správně, uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Trutnov dostal v roce 2000 dotaci 340 tisíc od ministerstva průmyslu a obchodu na úpravy centrálního tepelného zabezpečení v oblasti výměníkových stanic.

Původně měl projekt stát asi 2,3 miliónu. Městu se ale podařilo náklady snížit, část dotace čerpanou nad rámec stanoveného poměru ovšem nevrátilo, přestože to bylo uvedeno v připojených podmínkách.

"Neoprávněným použitím prostředků státního rozpočtu se rozumí nejen jejich neoprávněné vynaložení v rozporu s účelem, na který byly poskytnuty, ale i použití, které je v rozporu s dalšími podmínkami stanovenými právním předpisem, smlouvou, rozhodnutím nebo dohodou o poskytnutí dotace, za kterých byly tyto prostředky příjemci poskytnuty," uvedl k rozhodnutí soudce NSS Jan Passer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám