Hlavní obsah

Policie chce 16 rychlých aut, mají jezdit přes 250 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie vypsala výběrové řízení na dodávku 16 rychlých aut. Ta chtějí policisté používat hlavně na dálnicích a rychlostních silnicích. Má jít proto o vozy s vysokým výkonem. Policie za ně zaplatí maximálně 17,5 miliónu korun bez daně, řekl mluvčí policejního prezidia Jiří Vokuš.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Policisté dostanou 16 nových rychlých aut.

Článek

Nákup rychlých vozidel má posílit vozový park policistů. Už v pondělí zástupci policejního prezidia a společnosti Škoda Auto podepsali smlouvu na dodávku 2800 nových aut za 1,32 miliardy korun.

Nová rychlá auta mají jezdit na benzin a jejich motory mají mít obsah minimálně dva litry. Podle Vokuše by tyto vozy měly být schopny dosáhnout rychlosti minimálně 250 kilometrů v hodině a z nuly na 100 kilometrů by měly zrychlit do sedmi sekund. Rychlé vozy mají být v civilním provedení.

Podle dřívějších informací má jedno auto vyjít na 800 tisíc korun, další peníze policie připlatí za speciální vybavení. Všechny vozy mají mít například měřiče rychlosti. Objednávka počítá i se zaškolením 200 policistů. Případní zájemci o zakázku mohou podávat nabídky do 14. srpna.

Auta doplní 18 starších vozů Ford Mondeo, které policie nakoupila v roce 2004 za 12,5 miliónu korun, aby dokázala stíhat silniční piráty. Vozy s třílitrovým šestiválcem jsou podle výrobce schopny vyvinout rychlost až 250 kilometrů za hodinu, na rozdíl od nových aut jsou ale v policejních barvách.

Běžná policejní auta budou od škodovky

Vedle dodávky rychlých aut se má v příštích letech obměnit stávající vozový park policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám