Hlavní obsah

V Česku se začíná testovat nový lék na rakovinu

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

V České republice se začíná zkoušet nový lék českého vědce profesora Antonína Holého, který zatím nese označení GS 19-93. Podle předního českého onkologa profesora Pavla Klenera byl přípravek experimentálně prověřován v USA a má mimořádnou účinnost u nádorů, které vycházejí z lymfatické tkáně, tedy z krevních buněk, tzv. lymfocytů.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Pavel Klener

Článek

"První etapa bude trvat zhruba šest měsíců a po jejím skončení se bude zkoumat, zda skutečně lék účinkuje na nádorové onemocnění mízních žláz, jako účinkoval u psů, na kterých se lék zkoušel," řekl Právu Klener.

Nový lék se začne zkoušet v polovině července na pěti špičkových amerických pracovištích a pěti špičkových českých pracovištích. Jinde ve světě se zkoušet nebude, řekl Právu Klener.

V první etapě klinického zkoušení se podle Klenera vůbec nesleduje protinádorový účinek léku, ale ověřuje se, zda u člověka lék nevyvolává některé nežádoucí účinky. Musí se také stanovit dávkování léku, což je odlišné od dávkování léku při zkouškách na zvířatech. Proto se u lidí začíná s velmi nízkou dávkou a postupně se podle mezinárodních pravidel dávka zvyšuje.

Lék zabírá na čtvrtinu nádorů, k dispozici bude nejdříve za pět let

GS 19-93 by měl zabírat proti nádorovým onemocněním mízních žláz, což je zhruba čtvrtina celkového počtu nádorových onemocnění. Na jiné typy nádorů, například karcinom tlustého střeva a konečníku nebo kterékoliv jiné nádory, lék účinný není.

Než bude nový lék profesora Holého k dispozici a bude se s ním běžně léčit, uplyne ještě dlouhá doba. "Může to trvat i deset let. Věřím, že v případě léku doktora Holého to bude méně. I když budu optimista, tak dříve než za pět let nebude k dispozici pro léčbu pacientů s lymfomy," odhladl Klener.

Pacienti se do programu sami přihlásit nemohou

Výběr pacientů do testovacího programu uskutečňuje centrálně firma Girald v USA, která lék vyrábí. Na každém pracovišti se totiž ude testovat jiná dávka léku.

"Výběr nemocných je dán. Musí jít o určitou věkovou kategorii a o pacienty, kteří již podstoupili léčbu, tu nejlepší, která je v současné době k dispozici. Není totiž možné zkoušet nový lék u někoho, u něhož by klasická léčba dobře zabrala," upozornil Klener.

Možnost, že by pacienti mohli přihlásit do programu sami, je podle Klenera vyloučena. "Výběr provedou lékaři a bude podle přísných kritérií, jak jsem již naznačil. Žádné pořadníky se skutečně nedělají. Jsou tedy zbytečné jakékoliv dotazy pacientů na zařazení do zkoušek," dodal Klener.

Celý rozhovor s onkologem Pavlem Klenerem o novém léku profesora Holého si můžete přečíst ve středečním Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Chystají se testy nového léku na leukémii

V Česku během několika měsíců začne první klinické testování nové účinné látky GS-9219, kterou objevil český vědec profesor Antonín Holý. Přípravek dává...

Výběr článků

Načítám