Hlavní obsah

Langra opouštějí další vysocí úředníci, teď náměstkyně

Právo, Jakub Troníček

Z ministerstva vnitra odešla k poslednímu červnovému dni na vlastní žádost ekonomická náměstkyně šéfa resortu Ivana Langera (ODS) Blanka Vysloužilová. O jejím plánovaném odchodu se v souvislosti s vnitřními spory uvnitř úřadu ohledně prodeje ministerského majetku mluvilo již před měsícem, tehdy ale Langrova mluvčí Jana Malíková rezignaci náměstkyně popírala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ve Sněmovně

Článek

V úterý prostřednictvím tiskové zprávy informovala o tom, že na místo Vysloužilové byl v pondělí jmenován Jiří Jirka, který dlouho působil v různých funkcích v Olomouci, tedy Langrově bydlišti.

Počátkem června už na svou funkci rezignoval vysoký úředník ministerstva Ondřej Vytiska - dlouholetý šéf příspěvkové organizace Zařízení služeb, která spravuje majetek úřadu za stovky miliónů korun.

Spolu s ním na vlastní žádost odešli i další dva manažeři ministerstva, ředitel bytové správy Jiří Bárta a šéf kabinetu ministra Rudolf Vyčichla. Podle informací Práva je za odchodem všech zmíněných úředníků nesouhlas s plány na prodej rozsáhlého majetku úřadu.

O způsobu prodeje se teprve rozhodne

Vysloužilová se v úterý odmítla k důvodům své rezignace vyjádřit. Uvedla pouze, že od začátku srpna bude působit na jiném místě ve státní správě. Také Malíková nechtěla důvody rezignace náměstkyně komentovat.

Důvěryhodné zdroje Práva z prostředí ministerstva vnitra nicméně hovoří o tom, že jádrem sporu je plánovaný prodej rekreačních objektů, které resort doposud v různých částech republiky vlastní.

V zákulisí se v této souvislosti už delší dobu spekuluje například o chystaném prodeji horského hotelu Panorama ve Špindlerově Mlýně a přilehlého lukrativního pozemku nebo rekreačního objektu Darre v Jizerských horách.

O tom, jakou cestou tyto nemovitosti odprodat, v současné době podle Malíkové ministr rozhoduje. Původně se měly hotely prodat prostřednictvím realitní kanceláře, Langer ale nedávno tento záměr na poslední chvíli zastavil.

Vnitro již v červnu prodalo prostřednictvím internetové aukce dva velké objekty v pražských Radlicích a v Klecanech za zhruba 400 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám