Hlavní obsah

Mareš s Kolářem z US-DEU si vjeli do vlasů

Novinky, Lukáš Bek
PRAHA

Vicepremiér a předseda Unie svobody-DEU Petr Mareš a senátor stejné strany Robert Kolář si vyměnili ostré vzkazy. Senátor stranického šéfa nepřímo obvinil, že si hledá teplé místo v Evropském parlamentu (EP) a chce opustit unii, kterou drží při životě jen nejistá vládní koalice. Kolář Právu řekl, že v unii kolují informace o Marešově kandidatuře do EP.

Článek

"Žádný orgán o tom nerozhodoval. Nicméně pokud by tomu skutečně tak bylo a on by skutečně o něčem podobném uvažoval, nebylo by to příliš šťastné řešení," soudí Kolář. Volby do EP se uskuteční na jaře 2004.

Mareš podle jeho slov jednoznačně nasměroval US k vazbě na současnou vládu a opakovaně prohlašoval, že v kabinetu musí vydržet do roku 2006. "Bylo by tím pádem strašně nešťastné, kdyby on jako protagonista tohoto názoru kandidoval do EP a tím vlastně opustil vládu, opustil unii."

Na jednání klubu by musel s občankou

Kolář naznačil, že se Mareš snaží na poslední chvíli zachránit: "Může se stát, že neprojde reforma veřejných výdajů, že neprojde rozpočet a tato vláda může skončit ještě dřív než v roce 2006. Pak by se Petr Mareš samozřejmě ocitl v obrovsky nevýhodné pozici. Byl by předsedou strany, ale současně není poslancem ani senátorem, takže by v podstatě chodil třeba na jednání klubu na občanku," uvedl Kolář.

Zájem o EP nevyloučil

Mareš na dotaz Práva popřel, že by se nyní do EP chystal, nicméně kandidaturu zcela nevyloučil. "To je taková zábavná věc. Ale skutečně nevím. Ta otázka doposud nebyla ve vedení US postavena. Pro mě to je nový nápad." Podle svých slov s Kolářem od začátku roku nemluvil. "Od ledna nebyl ani účasten žádného sezení vedení US," podotkl Mareš.

Nikdy podle svých slov neřekl, že jeho záměrem je udržení současné vlády do roku 2006. "Mým programem je dovést US k výraznému úspěchu v parlamentních volbách v roce 2006." Ke Kolářovým obavám o osud unie stranický šéf podotkl: "Jsem velmi rád, že pana senátora stále ještě tyto problémy tíží. A ještě radši budu, když si se mnou o nich popovídá."

Poslankyni Haně Marvanové (US-DEU) zase vadí, že unionisté chtějí do EP kandidovat sólově. "Já jsem spíše prosazovala, aby US nešla samostatně do voleb do EP, ale dohodla se s dalším uskupením," řekla Marvanová Právu.

Připomněla např. kandidátku Evropských demokratů v čele s exministrem zahraničí Josefem Zielencem. "Když bude kandidovat příliš mnoho názorově podobných subjektů, tak si vzájemně seberou hlasy a mohou propadnout," upozornila Marvanová a dodala, že její představa nezískala podporu stranického vedení.

Reklama

Související témata:

Související články

Část unionistů vyzvala stranu k ochodu z vlády

Krátce po zveřejnění výsledků referenda se v Unii svobody-DEU rozhořela debata, zda není nejvyšší čas k vystoupení z vlády. Někteří unionisté jsou přesvědčeni,...

Člen vedení US-DEU práskl dveřmi

Podzimní parlamentní dusno předznamenávají i pohyby v politických stranách. Po odchodu Josefa Hojdara z poslaneckého klubu ČSSD, opustil Unii svobody člen...

Výběr článků

Načítám