Hlavní obsah

VIDEO: Sněmovna je v troskách, zůstaly jen dráty

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) přiložil ruku k dílu při probíhající rekonstrukci jednacího sálu dolní komory. Chopil se šroubováku a pustil se do odmontování poslanecké lavice. Práce mu odsýpala, ačkoliv neměl na sobě ten správný pracovní oděv, nýbrž oblek s kravatou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlček asistuje při opravách ve Sněmovně.

Článek

Sněmovna z ulice vypadá zcela stejně jako kterýkoliv jiný den. Uvnitř ale panuje čilý pracovní ruch. Probíhá totiž rekonstrukce jednacího sálu a místností, kde se konají tiskové konference. Nyní by tak poslanci do svých lavic nemohli zasednout. Ty totiž postupně mizí, dělníci je odšroubovávají a po očíslování je uskladňují v kuloárech, v místnosti zvané Státní akta.

Zákonodárci se díky pečlivému očíslování nemusí bát, že o svou lavici přijdou. Každý dostane zpátky tu svou. V jednacím sále již chybí předsednický pultík a místa, kde sedí vláda. Postupně se demontují i zbývající poslanecké "sesle“. Na řadu přišel také ošlapaný koberec, který už přímo volá po výměně.

:. Miloslav Vlček asistuje při opravách ve Sněmovněfoto: Právo/Petr Hloušek

Vlček se v úterý přišel podívat, jak jde dělníkům práce od ruky, zároveň také seznámil novináře s probíhajícími opravami. Pochlubil se, že například práce s vrtačkou by pro něj nebyla problém.

A nezůstalo jen u slov. Vlček vzal do ruky šroubovák a začal odšroubovávat poslaneckou lavici. Práce mu šla od ruky a, ačkoliv byl v obleku, počínal si zručně.

Záložní plán je připraven

Předseda dolní komory také popsal plány na rekonstrukci sálu. Kromě nového hlasovacího zařízení bude v jednacím sále například mnohem větší a přehlednější displej uvádějící údaje o výsledku hlasování, či třeba projednávaných zákonech. Vyměněna bude klimatizace, ta současná už totiž pořádně nefungovala.

:. Opravy ve Sněmovněfoto: Právo/Petr Hloušek

Vlček má také záložní plán pro případ, kdyby se poslanci rozhodli jednat v době rekonstrukce. V takovém nouzovém případě by je svolal do vedlejší budovy, kde sídlí poslanecký klub ČSSD. Tam je totiž k dispozici kapacitně dostačující sál.

Podle šéfa Sněmovny bude možné v rekonstruovaném jednacím sále jednat v druhé polovině srpna. V té době hrozí mimořádná schůze Sněmovny. Vlček ale upozornil, že nebude ještě hotovo nové hlasovací zařízení, takže by se museli využít skrutátoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám