Hlavní obsah

Do čtvrtka budou tropy, příští týden se ochladí

• Aktualizováno

Začátek července by mělo provázet tropické počasí, teploty budou překračovat třicet stupňů. Nejtepleji má být od úterka do čtvrtka, ve čtvrtek večer naše území ale zasáhne studená fronta, přijdou bouřky, lijáky a nejsou vyloučeny ani přívalové deště. Chladněji bude i příští týden.

Článek

„Od úterý do čtvrtka očekáváme jasno až polojasno a odpolední teploty 26 až 32 stupňů,“ řekla Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. Podstatně se také ochladí.

Nejtepleji bude ve středu a ve čtvrtek. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)na tyto dny doporučuje nepobývat na přímém slunci a omezit tělesnou zátěž, která je spojena se ztrátou tekutin a se zvýšením vnitřní teploty. Radí také zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky jako krémy, sluneční brýle nebo pokrývku hlavy.

Příliv teplého vzduchu ukončí studená fronta v noci ze čtvrtka na pátek. V pátek a potom zřejmě celý příští týden budou odpolední teploty pouze v rozmezí 18 až 24 stupnů. Od 11. do 20. července by se měly teploty pohybovat mezi 18 až 22, ke konci 23 až 28 stupňi. Od 21. do 31. července se očekává polojasno s denními teplotami 24 až 31 stupni.

K tropickým třicítkám se teploty vrátí až ke konci července, kdy by měly nejvyšší denní teploty být 23 až 29 stupňů.

Červenec bývá nejteplejším měsícem

Bouřky a přeháňky budou provázet zejména začátek prázdnin, a to na celém území Česka. Později bude srážek ubývat, letní bouřky a deště se vrátí ke konci měsíce spolu s návratem vyšších teplot. Průměrný úhrn srážek za celý červenec činí v Česku 82 litrů na metr čtvereční, průměrná teplota v tomto období činí 17,6 stupně Celsia.

Červenec bývá v českých zeměpisných šířkách nejteplejším měsícem roku. Vůbec nejteplejší červenec zažili Češi předloni, průměrná teplota tehdy činila 24,8 stupně Celsia. Další teplé července zaznamenali meteorologové v letech 1994, 1834 a 1983. I loni byla první polovina prázdnin nadprůměrně teplá, výkyv činil ale pouze 1,5 stupně.

Průměrná teplota vypočítaná z výsledků dvousetletého pozorování v pražském Klementinu pro červenec činí 19,6 stupně Celsia. Nejvyšší teplota byla zaznamenána v Klementinu 27. července 1983, kdy tam meteorologové naměřili 37,8 stupně Celsia. Nejchladnější července byly v letech 1771 a 1786. Průměrné teploty v těchto letech činily kolem 15 až 16 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám