Hlavní obsah

Stehlíková: Vláda Topolánkovu cestu na Euro schválila, jen jsem nedávala pozor

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) si sype popel na hlavu. V neděli totiž televizi Nova řekla, že cestu premiéra Mirka Topolánka (ODS) na mistrovství Evropy ve fotbale do Vídně vláda neschvalovala. V pondělí se za to omluvila a prohlásila, že si neuvědomila, že kabinet cestu předsedy vlády schválil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně Džamila Stehlíková (SZ)

Článek

Stehlíková v televizi prohlásila, že cesta premiéra na fotbalové mistrovství nebyla předmětem jednání na vládě. „Takže já o tom nic nevím,“ řekla. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) přitom prohlásil pravý opak, tedy, že kabinet cestu schválil.

Ministryně, která patrně nedávala na jednání vlády pozor, se v pondělí omluvila v tiskovém prohlášení. „Toto mé sdělení (pro TV Nova) se nezakládá na pravdě a uvádím jej proto na pravou míru,“ posypala si hlavu popelem.

„V pátek 27. června vláda projednala a schválila na svém zasedání materiál číslo 979/08 s názvem Pracovní návštěva předsedy vlády v Rakouské republice dne 29. června 2008. Tento bod předložil ministr zahraničních věcí a všichni ministři jej schválili,“ oznámila Stehlíková.

Topolánek podle tohoto materiálu navštívil Rakousko na pozvání kancléře Alfréda Gusenbauera. „Šlo tedy o běžnou pracovní návštěvu, na které se pan premiér setkal kromě rakouského kancléře také s německou kancléřkou A. Merkelovou,“ kaje se Stehlíková.

A nabízí vysvětlení, proč si nemohla na schvalování cesty na vládě vzpomenout. „Pracovní návštěvu tedy musí vždy schvalovat vláda, což také v pátek udělala. Tuto skutečnost jsem si, když mi redaktor TV Nova kladl po telefonu zmíněnou otázku, neuvědomila. Za způsobenou dezinformaci se tímto omlouvám,“ uzavřela Stehlíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám