Hlavní obsah

Buzková zahájila školní rok na škole, která podpořila stávku

Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na škole, která sice nestávkovala, ale stávku symbolicky podpořila, zahájila v pondělí ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) nový školní rok. Do Základní školy Matice školské v Českých Budějovicích přijela ministryně pět minut před osmou hodinou. Prošla vstupními dveřmi, na kterých stálo velkými písmeny: Matice podporuje stávku.

Článek

Na dotaz, zda věděla, že půjde do školy, která stávkující učitele podpořila, Buzková odpověděla vyhýbavě. "Je naprosto v pořádku, že učitelé legitimním způsobem vyjadřují své požadavky. V mnoha se s nimi shoduji," uvedla před školou ministryně.

Zdůraznila, že ministerstvo udělalo letos významný krok k naplnění požadavků pedagogů. "Proto z tohoto důvodu považuji stávku za nadbytečnou," řekla. V krátkém projevu ke zdejším prvňáčkům se Buzková o stávce ani slovem nezmínila. Popřála jim, aby se škola pro ně nestala nutným zlem, ale aby se v ní cítili vždy dobře. Zmínila také loňskou povodeň, která školu vytopila.

Prvňákům se líbily hlavně kamery

Ministryni doprovázela ve škole početná skupina novinářů a fotografů. Jejich boj o nejlepší místo v přeplněné třídě, se školákům líbil. Buzková musela novináře dokonce umravnit, aby nestáli mezi lavicemi a žáčkům nezacláněli ve výhledu. "Líbily se mi hlavně kamery. Nečekal jsem ale tolik lidí," vyprávěl nadšeně rodičům šestiletý Jiří Krych po skončení první hodiny.

Prvňák z Českých Budějovic byl rovněž spokojený, že jeho škola nestávkuje. "Díval jsem se na zprávy a sledoval, zda půjdu v pondělí do školy. Těšil jsem se," vylíčil s tím, že se nemůže dočkat, až se naučí číst.

Buzková ani na moment nezapochybovala, že navzdory stávce učitelů zůstane věrná tradici a školní rok osobně zahájí v některé škole. "Na začátku školního roku je zvykem, že ministr školství vítá 1. září žáky do škol," konstatovala ministryně a vysvětlila, proč si vybrala zrovna České Budějovice. "Moje první volební období v parlamentu bylo v letech 1992 až 1996 právě za České Budějovice," dodala při odchodu Buzková.

Reklama

Související články

Stávku učitelů podporuje třetina lidí

Na 3012 školách v zemi zůstaly pro děti dveře zavřené kvůli výstražné stávce učitelů, kteří si tak chtějí vybojovat vyšší platy v příštím roce. Za nevhodnou...

Výběr článků

Načítám