Hlavní obsah

Wolf: Absolutně vylučuji, že je za mým odchodem ODS

Právo, Jiří Ovčáček

Poslanec Petr Wolf se v rozhovoru pro Právo vyjádřil k obvinění, které vznesl na adresu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, o kterém prohlásil, že jej měl vydírat zveřejněním kauzy dotace pro poslancovu firmu. Wolf se v této kauze cítí podle svých slov absolutně nevinen. Zároveň vyloučil, že by za jeho odchodem z ČSSD byla ODS. Jediným důvodem byla podle něj atmosféra vyhrožování a nátlaku v sociální demokracii.

Foto: ČTK

Poslanec Petr Wolf

Článek

V tiskovém prohlášení jste obvinil předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, že vám vyhrožoval na prezidentské volbě zveřejněním kauzy dotace pro vaši firmu. Jakou formou k tomu došlo?

Prostě platí to, co jsem tam napsal. Byla to verbální forma. Já říkám, že jsem jenom viděl nějaký materiál, co měl v rukou, vůbec nevím, o co šlo, a dál bych se k tomu nechtěl vyjadřovat.

Máte tedy podezření, že celou záležitost týkající se dotace šíří Lidový dům?

Myslím si, že to vychází odtamtud. Kdo jiný by na tom asi měl zájem.

Budete se proti tomu nějakým způsobem bránit?

Pro mě je to odbyto, spíše bych to považoval za uzavřenou věc. V případě, že budou nějaké další útoky, tak jistě, že se budu bránit.

Pokud jde o dotaci, kterou obdržela vaše firma, co říkáte na obvinění, které se objevilo v médiích, tedy, že jste se dopustil jejího zneužití?

Kdyby šlo o nějaké zneužití, tak jistě už by se tím zabývaly jiné orgány. Takže se cítím absolutně nevinen. V podstatě je prověřována dotace jako každá další informace. Je prověřováno 60 různých obcí a dalších mých kolegů, kteří třeba zajišťovali dotace. Takže dál bych už se k tomu nevyjadřoval. V případě, že by tam bylo něco špatného, tak se to jistě bude řešit. Ale já tam nic nevidím a cítím se nevinen.

Byl jste tématem sobotního zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD. Jiří Paroubek na vaši adresu hovoří silnými slovy, šéf poslanců ČSSD Michal Hašek volí mírnější tón a pozval vás na klub. Jaká je vaše reakce na tyto signály? Přišel byste na poslanecký klub soc. dem.?

Mám pocit, že jsme si to vyříkali všechno. Považuji to víceméně za vyřešenou událost. Nechtěl bych v žádném případě škodit ČSSD, nechtěl bych nějaké další věci otvírat. Nemám zájem vůbec ČSSD škodit před krajskými volbami. Myslím, že už takové to napětí pomaličku vyprchává, že bychom se měli věnovat nějaké práci, než nějakého přehazování informací.

O tom, co říkal pan Paroubek na ÚVV, nic nevím. Přijel jsem ze soboty na neděli v noci. Od té doby mi volají. Já jsem se pouze poradil s lidmi, kteří se vyznají trošku v té práci, co děláte vy, v novinařině. Prostudoval jsem tisk. Tam mi tedy strašně vadí, že se tam začala vytahovat ta kauza, která je silně zavádějící z nějakých zdrojů, z Lidového domu se uvádí, nějakých tajných zdrojů a podobných věcí. Tak z toho vzniklo to tiskové prohlášení.

Jinak říkám ještě jednou, že absolutně podstatná věc je ta, že jediným důvodem odchodu z poslaneckého a z ČSSD je atmosféra vyhrožování a nátlaku. To vychází z kraje a potom se přenáší na celostátní úroveň.

V polovině srpna zasedne Sněmovna. Čím se budete řídit při hlasování?

Hlavně zdravým rozumem a tím, co je pro lidi dobré, tedy Ústavou ČR. A svým poslaneckým slibem.

Předseda ČSSD vás neustále vyzývá ke složení mandátu. Před týdnem jste to odmítl, změnilo se od té doby něco?

Nevidím důvod, proč bych jej měl skládat. A opravdu bych to považoval za uzavřené. Opravdu už dál nechci jitřit nějaké nálady a vyjadřovat se k tomu, kdo co by měl skládat a za co a proč.

Paroubek také stále opakuje, že za vaším odchodem je ODS a její "topolánkovsko-dalíkovské" vedení. Můžete vyloučit, že skutečně není za vaším rozhodnutím největší vládní strana?

Absolutně vážně to vylučuji. Nevidím důvod, proč by tomu tak mělo být. Oni si prostě zvolili nějaké věci, které vytrhují z kontextu. To jsou nějaké jejich výmysly. Oni si nedovedou představit, že také člověk by na řadu věcí řekl ne nebo mám už toho dost, takhle to dál nejde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám