Hlavní obsah

ČSSD řešila problém s přeběhlíky: Paroubek se pustil do Foldyny

– PRAHA
Novinky, jov

Sociální demokraté řešili na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru problém přeběhlíků. Šéf strany Jiří Paroubek kritizoval ústeckého volebního lídra Jaroslava Foldynu. Ten totiž prohlásil, že odpovědnost za odchod poslance Petra Wolfa je také na vedení strany. Foldyna po jednání uvedl, že na svém názoru trvá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Vycházím z takových premis, že v této chvíli odešel z klubu čtvrtý člověk, že to není normální, že jsou to lidé, se kterými vedení strany dlouhodobě komunikovalo,“ řekl tento týden k Wolfovu odchodu Foldyna.

Jeho prohlášení vyvolalo odezvu na sobotním jednání ústředního výkonného výboru strany. A kritiku šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Ten jej dokonce čtyřikrát jmenoval ve své zprávě, kterou přednášel. A tím slovní přestřelku zahájil. „Několikrát mne jmenoval, to je pro mě pocta,“ řekl po jednání Foldyna. „Oni považují to, že to člověk nějakým způsobem okomentoval, za chybu,“ doplnil.

Slovní přestřelka se pak konala také mezi Foldynou a místopředsedou poslanců ČSSD Davidem Rathem. Do "bitky" proti Foldynovi se zapojil i šéf ČSSD v Moravskoslezském kraji Lubomír Zaorálek, odkud pochází právě Wolf.

„Jaroslav Foldyna řekl svůj názor, odchází, nic se nestalo. Každý může říct uvnitř ČSSD svůj názor, já jsem toho příkladem,“ řekl Foldyna při odchodu z jednání s tím, že problém si sociální demokraté na zasedání vyříkali. Na dotaz, co se v debatě o problému přeběhlíků dozvěděl, pak řekl: „Dozvěděl jsem se, že to jsou individuální věci, kdy do člověka nevidíte.“

Foldyna trvá na svém názoru

Na svém názoru stále trvá. „Rozumím tomu, že tady ODS vyvinula iniciativu a našla ty nejslabší body. Ale proč jsme je měli ty nejslabší body, v této chvíli? A to je otázka, na kterou si musí odpovědět vedení,“ sdělil novinářům. „Samozřejmě ten hlavní důvod je v tom, že dostali nějakou nabídku zajímavou.

Druhý důvod je v tom, že zřejmě nebyli schopni prosadit svůj názor nebo s nimi někdo nekomunikoval o jejich názoru,“ řekl Foldyna. „Tito lidé, kteří odešli a byli v ČSSD nominováni, jsou partnery různých vysokých funkcionářů z jejich krajských organizací. A já bych se ptal tam, proč jsme nepoznali, že tito lidé jsou tou slabou stránkou ČSSD. To není jenom o předsedovi Jiřím Paroubkovi, to je i o těch dalších funkcionářích, kteří by se o tuto práci měli zajímat,“ dodal.

Na otázku, které krajské funkcionáře myslí prohlásil: „Zeptejte se třeba pana Zaorálka“. Zaorálek odpovědnost odmítl. "Příčina není ani v krajské organizaci ani ve vedení strany. Je spíš v tom, co se děje dnes proto, aby vládní koalice udržela většinu ve Sněmovně," uvedl.

Foldyna nechtěl komentovat tvrzení lobbisty Miroslava Šloufa, který prohlásil, že se situací není spokojeno až 15 poslanců ČSSD. „Nechci to rozebírat, to nemá smysl,“ prohlásil. Za spekulační označil otázku, zda si nemyslí, že přijdou další přeběhlíci. „Další slabý článek může přijít vždycky, když ho někdo najde a osloví něčím. Myslím, že to je ryze spekulativní záležitost,“ uvedl.

:. Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek (vpravo) se svým stranickým kolegou Milanem Urbanemfoto: Právo/Milan Malíček

Jandák: Skandál se nekonal

Podle poslance Stanislava Křečka bylo téma přeběhlíků zmíněno okrajově. „Většina diskutujících vyslovila názor, že se to netýká života ve straně, že to je způsobeno situací na politické scéně, té rovnosti hlasů, která vede k tomu, že holt ty tlaky na některé poslance jsou samozřejmě veliké,“ řekl. Jednání podle něj bylo klidné, připustil ovšem, že debata s Foldynou byla ostřejší.

„Probíhalo to celkem v klidu, i když někdy bylo radikálně odpovězeno příteli Foldynovi,“ sdělil. Podle Křečka ČSSD nepřijala k přeběhlíkům nějaké konkrétní usnesení. Také poslanec Vítězslav Jandák při odchodu ze zasedání tvrdil, že vše proběhlo v pořádku. „Bylo to všechno v pořádku, lidi si věci vyříkali. Hlavně tam nebyla žádná nenávist. Všechno, i Foldyna, s úsměvem. Keep smiling, a to je bezvadný,“ řekl Novinkám. „Bohužel, skandál se nekonal,“ pronesl se smíchem.

Paroubek výtky neprozradil

Předseda strany Paroubek pak na tiskové konferenci vyzval čtyři poslance, kteří stranu opustili, aby oznámili, v čem jsou poměry v sociální demokracii nedemokratické. Zároveň odmítl říci, co na uzavřeném jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD Foldynovi vytýkal.

Přeběhlíci ČSSD

Sociální demokracie přišla od voleb o čtyři poslance.

Miloš Melčák a Michal Pohanka podpořili vznik koaliční pravicové vlády a byli za to vyloučení z klubu i z ČSSD.

Evžena Snítilého vyloučili sociální demokraté za to, že při prezidentské volbě zvedl ruku pro Václava Klause.

Petr Wolf, který chce podpořit stavbu radarové základny USA v Česku, je čtvrtý a vystoupil nedávno z ČSSD sám.

“To co jsme si řekli na vnitrostranické půdě, no tak mělo smysl, abych si nechával na vnitrostranickou půdu a proto tentokrát učiním výjimku a nebudu informovat představitele tisku,“ řekl Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám