Hlavní obsah

Muž, který vyhrožoval ministryni, stíhán nebude. Byl nepříčetný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zastupitelství pro Prahu 1 zastavilo stíhání osmadvacetiletého muže, který podle policie prostřednictvím e-mailů vyhrožoval ministryni pro lidská práva Džamile Stehlíkové (SZ) a pracovníkům úřadu vlády. Muž nebyl v době spáchání činu příčetný, řekla v pátek mluvčí zastupitelství Šárka Pokorná.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryni Džamile Stehlíkové vyhrožoval nepříčetný muž.

Článek

Policisté zadrželi muže v dubnu přímo ve Strakově akademii při předem domluvené konspirační schůzce. Od počátku února do poloviny března se podle policie v mailech vládním úředníkům dožadoval odškodnění ve výši deseti miliónů korun za "několik let útlaku a porušování lidských práv vůči jeho osobě". Psal, že pokud do určitého data neobdrží požadovanou finanční hotovost, začne postupně fyzicky atakovat, případně přímo likvidovat úředníky úřadu vlády.

Na muže posléze Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil vazbu, protože by mohl uprchnout nebo svoji trestnou činnost opakovat. Následné znalecké posudky však podle Pokorné prokázaly, že pisatel neměl zachovány ovládací a rozpoznávací schopnosti. "Muž není trestně odpovědný, a nemůže být proto stíhán," uvedla.

Osmadvacetiletý muž byl obviněn z trestného činu vydírání. Hrozily mu až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám