Hlavní obsah

Do sporu žalobců s Benešovou se vložil katarský princ Sání

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Do civilního sporu sedmi žalobců v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou proti Marii Benešové se vložil katarský princ Hámid bin Abdal Sání. Soudci poslal žádost, aby se stal účastníkem sporu. Vadí mu, jakým způsobem se o něm v probírání případu mluvilo. Sání byl v Česku nepravomocně odsouzen za zneužívání mladých dívek. Poté byl vydán do Kataru.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsem ve středu obdržel podání advokáta pana Sáního se žádostí, aby se stal v této kauze vedlejším účastníkem na straně žalobců,“ řekl Právu soudce Vojtěch Cepl ml., který má případ na starosti.

Proti účasti Sáního se postavila Benešová ale i žalující Renata Vesecká.

"Rozhodně se mi to nelíbí. Považuji to za špatný vtip nebo provokaci. Hned jsme našemu právnímu zástupci dali instrukce k tomu, abychom se proti tomu ohradili. Podáváme námitku, protože je to pro nás naprosto nepřijatelné," řekla Právu Vesecká.

Benešová: proces se může zdržet

Podle žalované Marie Benešové jde ze strany žalobců o zdržovací taktiku. "Považuji to za zdržovací taktiku a za kuriózní věc. Pan Sání se zřejmě cítí dotčen na svých právech rozsudkem soudce Cepla, ale podle mě nemá proč," řekla Právu bývalá státní zástupkyně Benešová.

Ve funkci Benešová skončila v roce 2005 právě kvůli Sánímu. Nesouhlasila s postupem tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce, který Sáního vydal do Kataru, ač byl v ČR odsouzen na 2,5 roku za zneužívání nezletilých dívek. Během odvolacího řízení ale odletěl do Kataru, kde byl propuštěn. Němec je nyní jedním z těch, kdo Benešovou žalují.

Kromě něj a Vesecké jsou to ještě náměstek Vesecké Karel Černovský, náměstek vrchního státního žalobce Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

Benešová se omlouvat nemusí

Zástupci justice žalují Marii Benešovou za její výroky o soudní mafii. Ty pronesla poté, co vyšlo najevo, že žalobci se scházeli a mluvili o kauze Čunek. Za výrok požadovali od Benešové omluvu. Cepl ale rozhodl, že se omlouvat nemusí.

Benešová upozornila, že pokud by soud skutečně uznal Sáního za vedlejšího účastníka sporu, musel by mu doručovat veškeré písemnosti k případu v arabštině, což podle ní znamená velké zdržení.

O tom, zda se Sání stane účastníkem sporu, rozhodne Cepl poté, až se k žádosti vyjádří obě strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Katarský princ odletěl z Česka

Letadlo s katarským princem as-Sáním odstartovalo v úterý odpoledne z pražské Ruzyně. Princ byl předán katarským úřadům, které by měly dokončit vyšetřování...

Benešovou nahradí státní zástupkyně Vesecká

Nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou pravděpodobně nahradí královéhradecká státní zástupkyně Renáta Vesecká. Vesecká přišla na jednání vlády, která...

Výběr článků

Načítám