Hlavní obsah

Julínek kvůli poplatkům obvinil lidovce z podrazu, Šojdrová chce omluvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová jsou na nože. Julínek obvinil Šojdrovou, že ve svém návrhu na osvobození novorozenců od zdravotnických poplatků, který ve středu schválila Sněmovna, vymazala důležitý paragraf. Podle něho měly pojišťovny možnost vypovědět smlouvu zařízením, které poplatky nevybírají. Julínek to označil za její podvod, Šojdrová žádá omluvu.

Článek

"Poslankyně Šojdrová z návrhu vypustila jeden odkaz na příslušný paragraf, a tak se stalo, že se do schváleného zákona nedostala možnost, aby při opakovaném nevybírání poplatků měla zdravotní pojišťovna možnost vypovědět smlouvu se zdravotnickým zařízením," řekl Právu Julínek.

"Šlo o vyšší sankci, na které se koalice dohodla. Dál v zákoně zůstává, že pojišťovna může v takovémto případě udělit pokutu až 50 tisíc korun,“ dodal Julínek.

"Moc mě mrzí, že se tento podraz stal. Přece stačilo přijít a říct, že paní poslankyně s tím má určitý problém a mohli jsme o tom v koalici jednat. Takhle to beru jako podraz na koalici,“ řekl Julínek a dodal, že se bude snažit to do zákona dostat zpět. Buď v jiném zákonu nebo pozměňovacím návrhem v Senátu.

Šojdrová: sankce budou až ve vládním návrhu

"Pan ministr Julínek řekl, že nedodržujeme dohodu. Vyjádřil se nekorektně. Měl by si přečíst dohodu, kterou podepsali předsedové stran. Sankce se podle ní mají uplatňovat až ve vládním návrhu zákona, nikoliv v návrhu, který Sněmovna ve středu schválila,“ řekla Novinkám Šojdrová.

Chce, aby se Julínek za svá slova o nedodržení dohody omluvil. Doplnila, že je spokojena s tím, že návrh na zrušení poplatků pro novorozence Sněmovnou prošel.

"V době, kdy pacienti ani nemocnice přesně nevědí, za co všechno se musí vybírat, jsem to nemohla vzít na své triko,“ obhajovala škrtnutí paragrafu Šojdrová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám