Hlavní obsah

Vlček má vyšší hypotéku než Topolánek

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiéru Mirku Topolánkovi na konci loňského roku zbývalo doplatit hypotéku ve výši 4 618 959,43 korun. Ukázalo to jeho přiznání uložené ve Sněmovně. Půjčil si celkem 5,25 miliónu na byt v Praze na Hradčanech, který stál 8,5 miliónu. Ještě vyšší částku – a to 5,4 miliónu splácí šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček

Článek

Dnes v Topolánkově třípokojovém bytě o 120 metrech bytě žije jeho manželka Pavla. Premiér bydlí se svou přítelkyní Lucií Talmanovou v pronajatém městském bytě v Praze 1.

Měsíční příjmy Topolánka a Vlčka jsou stejné – činí 164 900 korun hrubého.

Tři hypotéky a dva úvěry v celkové výši čtyři milióny musí splácet poslanec Jiří Papež (ODS). Dvě hypotéky za téměř 2,4 miliónu má na krku spolu se 700tisícovým dluhem za nákup pozemku ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS).

Dva a půl miliónu překlenovacího úvěru splácí jeho stranický kolega Walter Bartoš. Lidovecký poslanec Ladislav Šustr za své členství v dozorčí radě Sazky přiznal příjem dva milióny.

Senátor Jiří Zlatuška, který přiznal jeden z největších příjmů v celkové výši 2,7 miliónu korun, do této sumy zahrnul i senátorský plat 888 tisíc. Nejvíc si vydělal na brněnské Masarykově univerzitě. Jeho plat děkana činil 1,4 miliónu. Za funkci předsedy představenstva firmy STAREZ-sport obdržel téměř 155 tisíc. Zbytek mu vyneslo působení v dalších dvou firmách a funkce člena městské rady v Brně.

Milión za vyrovnání s manželkou

Nicotně vedle těchto příjmů působí přiznání ministra Martina Bursíka, který loni vydělal na pronájmu nemovitostí odhadem 61 tisíc, zatímco v kolonce dluhů uvedl milión jako vyrovnání se svou manželkou. Na pronájmu vlastního domu vydělal ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), který inkasoval přes 820 tisíc.

Na prodeji pozemku za 1 597 590 si finanční situaci vylepšil Petr Bratský (ODS). Do majetku investovali např. šéf frakce KSČM Pavel Kováčik, který si pořídil na vlastním pozemku zhruba za milión korun dvougaráž se sklepem a dílnou. Jeho stranický šéf Vojtěch Filip pořídil pro kancelář fabii za 300 tisíc, přičemž jako advokát si vydělal přes 230 tisíc korun. Nový dům za 2,7 miliónu si pořídil Michael Hrbata (ODS), a to s pomocí dvoumiliónové hypotéky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám