Hlavní obsah

Klaus omilostnil pašeráka heroinu z Thajska Emila Novotného

– PRAHA • Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu udělil milost Emilu Novotnému, který byl v roce 1995 odsouzen v Thajsku za pašování heroinu. Prezident republiky přihlédl k tomu, že Novotný vykonal převážnou část trestu v podmínkách thajského vězení.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Emil Novotný si trest od roku 2004 odpykával v ČR.

Článek

Novotný si měl v českém vězení odsedět ještě 16 let za pokus pašovat heroin z Thajska do Kambodže. Thajský soud jeho a dalšího Čecha Radka Hanykovicse původně odsoudil na 50 let vězení, později jim tresty zmírnily královské amnestie.

V lednu 2004 byli oba převezeni k výkonu trestu do ČR. Hanykovics loni v lednu podlehl dlouhodobé nemoci.

Novotného, kterému tehdy bylo 19 let, chytili na bangkockém letišti 4. března 1995 s 5,6 kilogramu heroinu. Hanykovics byl zadržen na stejném letišti 1. března 1996 s 2,2 kilogramu téže drogy.

Smlouva, podle které byli vydáni do ČR, stanovila, že po odpykání poloviny trestu mohli být podmínečně propuštěni. Navíc se na ně vztahovala jak milost thajského krále, tak českého prezidenta.

"Trestného činu se dopustil jako velmi mladý," stojí ve zprávě o udělení milosti Novotnému.

:. Druhý odsouzený Radek Hanykovics se milosti nedočkal. Vloni v lednu zemřel. foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Klaus ve středu udělil milost dalším šesti osobám, vedly jej k tomu humanitární důvody.

Chronologie případu Emila Novotného
Březen 1995 - Tehdy devatenáctiletý Emil Novotný byl zatčen na letišti v Bangkoku s 5,6 kilogramu heroinu, který se pokoušel propašovat do hlavního města Kambodže Phnompenhu.
Červen 1995 - Nejvyšší státní zastupitelství neúspěšně žádalo Thajsko o převzetí trestního stíhání Novotného.
21. července 1995 - Bangkokský soud odsoudil Novotného k 50 letům vězení.
Červen 1996 - Na základě královské amnestie, kterou thajský král vyhlásil u příležitosti 50. výročí svého nástupu na trůn, byl Novotného trest snížen o 7,5 roku.
26. dubna 2000 - ČR a Thajsko podepsaly dohodu o předávání pachatelů trestných činů a o spolupráci při výkonu trestních rozsudků.
24. září 2002 - Vstoupila v platnost česko-thajská dohoda, která umožňuje předávání již odsouzených pachatelů k výkonu trestu ve státě, jehož jsou občany. Den poté napsal Novotný a další zadržený český pašerák Radek Hanykovics (zemřel 30. ledna 2007 v ČR) žádost o přemístění do české věznice. Krátce nato česká strana požádala o vydání vězněných občanů.
22. května 2003 - Český Nejvyšší soud uznal thajské rozsudky nad oběma Čechy.
10. června 2003 - České ministerstvo spravedlnosti odeslalo do Thajska oficiální žádost o vydání Hanykovicse a Novotného.
22. srpna 2003 - Thajská transferová komise souhlasila s vydáním obou pašeráků k výkonu trestu do České republiky. V září 2003 bylo rozhodnutí komise thajskými úřady potvrzeno.
12. ledna 2004 - Oba odsouzení Češi opustili thajské vězení a o den později s nimi česká vězeňská eskorta přiletěla do Prahy.
2. března 2004 - Obvodní soud pro Prahu 6 potvrdil Novotnému zbytek trestu v délce 34 let ve věznici s ostrahou. Proti verdiktu se Novotný odvolal.
22. dubna 2004 - Pražský městský soud zamítl Novotného odvolání proti předchozímu rozsudku obvodního soudu.
19. června 2006 - Thajský král vyhlásil u příležitosti svých narozenin amnestii, která se vztahovala i na Novotného, jemuž tak byl trest zkrácen o šest let. Zkrácení Novotného trestu znamenala i další amnestie vyhlášená thajským králem v témže roce.
21. února 2007 - Ústavní soud odmítl zkrátit Novotnému trest. Po amnestiích muži zbývá ještě asi 17 let vězení, trest si odpykává v Česku. Ústavní stížnost argumentovala nepřiměřenou délkou trestu, která se vymyká české soudní praxi.
25. června 2008 - Prezident Václav Klaus udělil Novotnému milost.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Pašerák drog Novotný si odsedí ještě 17 let

Ústavní soud ve středu zamítl stížnost třicetiletého Emila Novotného odsouzeného thajským soudem za pašování drog. Novotný si tak bude muset odsedět ještě 17...

Výběr článků

Načítám