Hlavní obsah

Bouře vyřadily několik tratí, železničáři srovnávají dopady s vichřicí Emma

Právo, Novinky, mák, pab, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Varování meteorologů se ve středu vpodvečer naplnilo. České území zasáhly silné bouřky a přívalové deště. České dráhy dokonce srovnaly dopady větru s následky vichřice Emma. Kvůli silnému větru, který na koleje shazoval stromy, se zastavily vlaky na několika místech v Česku. Některé tratě stojí úplně, jinde je provoz omezený. Týká se to například dopravy mezi Prahou a Berounem nebo mezi Plzní a Chebem.

Foto: Petr Eret, ČTK

V Kralovicích na Plzeňsku popadaly na silnici stromy.

Článek

"Kolegové tu situaci přirovnávají s následky vichřice Emma,“ Novinkám mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

"Omezení se týkají všech oblastí, které bouřka zasáhla. Jedná se například o tratě Praha - Plzeň na Zdicku nebo na Rokycansku, postižená byla trať na Žatecku. Zasažená je také trať z Prahy na Jihlavu na Vysočině a Praha - Hradec Králové na Poděbradsku,“ doplnil.

Kde je přerušen provoz
Praha - Plzeň - Cheb v oblastech Karlštejn - Beroun, Zdice, Rokycany a Plané u M.Lázní
Plzeň - Žatec v okolí Žatce
Praha - Č. Budějovice v úseku Stránčice ve středních Čechách až po Sudoměřice u Tábora
Praha - Hradec Králové v okolí Poděbrad
Praha - Jihlava v oblasti Světlé nad Sázavou
Praha - Rakovník v oblasti Lužné u Rakovníka
Chlumec nad Cidlinou - Stará Paka v oblasti Lázní Bělohrad
Praha - Česká Třebová v oblasti Pardubice - Č. Třebová

Odstraňování škod bude podle Šťáhlavského trvat individuálně podle toho, jak byly konkrétní úseky postiženy. "Na elektrifikovaných tratích bude záležet na tom, jestli se spadané stromy jen opřely do trolejí, nebo je i strhly. Ke zdržení dopravy dojde určitě,“ uvedl Šťáhlavský. Ujistil, že nikde kvůli počasí nedošlo k nehodě.

Silný vítr zablokoval například vlakovou trať Praha - Lysá nad Labem. Několik souprav zůstalo stát ve stanici Mstětice. Vítr odnesl ze stavby v blízkosti trati kus plastu a ten se zamotal do drátů trolejového vedení. Přerušilo se napájení souprav.

Vítr odnesl muže i s přívěsem do pole, záchranka k němu nemohla

Stromy popadané na silnici komplikovaly také cestu ke zraněným, a to především ve Středočeském kraji. "V 19:30 nás volal muž ze Slavošova, kterého odnesl silný vichr s obytným přívěsem, který byl zaparkován na stavbě, na třicet metrů vzdálené pole. Muž byl silně rozrušen," popsala mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Muž byl podle operátorky, jíž volal, v psychickém šoku. Záchranka se k němu snažila dostat, ještě v devět hodin se jí to ale nepodařilo. Silnice byla zablokována popadanými stromy. "K pacientovi jsme se z důvodu zatarasených všech příjezdových cest ještě nedostali a cestu nám prořezávají hasiči," uvedla v devět hodin Janečková.

V Praze spadl na auto billboard

Hasiči v Praze a ve Středočeském kraji vpodvečer po bouřce, dešti a větru odstraňovat spadlé stromy a odčerpávat vodu ze zatopených sklepů a garáží. Dohromady vyjeli k více než 70 případům, informovali ČTK mluvčí pražských a středočeských hasičů Vít Pernica a Ladislav Křivan.

V Praze 16 spadl strom na střechu ubytovny, na dalších místech spadly stromy na auta, na Rozvadovské spojce na jeden z vozů spadl billboard.

Na ruzyňském letišti se zpozdily některé lety.

Na Ústecku spadl strom na zastávku

V Žatci v Ústeckém kraji spadl strom na autobusovou zastávku. Dva spadlé stromy dobrovolná jednotka odstraňovala také v Radonicích na Chomutovsku.

"Od 17:00 do 18:40 vyjely dobrovolné a profesionální jednotky k 28 událostem způsobeným deštěm a větrem na Žatecku a v malé míře i na Děčínsku a Chomutovsku," uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Po prudkých bouřích je situace vážná i na jihu Moravy. Hasiči vyjížděli ke stovkám zásahů. "Nestačíme je ani počítat, naši lidé jsou stále v terénu," řekl operační důstojník. Vlaky jsou zpožděné, desítky obcí jsou bez proudu. 

Na Karlovarsku škody nadělaly především prudké poryvy větru, které porážely stromy. Podle záchranářů k žádnému zranění nedošlo. Silný vítr řádil prakticky v celém kraji. V Ostrově na Karlovarsku padl na parkovišti před jedním ze supermarketů na nákladní vůz strom, na Chebsku byla zase vážná situace u Lubů, kde strom zatarasil silnici.

"V jednom autě tam bylo i postižené dítě,“ řekl Právu mluvčí karlovarských hasičů František Petr. V Chodově na Sokolovsku spadl strom na elektrické vedení, na několik místech pak vypadl proud. "V Kynšperku spadl strom na dům a ve Stanovicích uvízl kvůli zatarasené silnici autobus,“ vyjmenoval další události Petr.

"V souvislosti s bouřkou jsme měli deset výjezdů, všechny byly k padlým stromů. Přestože i silně pršelo, k žádnému zatopenému sklepu jsme nejeli,“ doplnil mluvčí.

Bouřky zasáhly Plzeňsko. Vítr lámal větve a vyvracel stromy. V Plzni porušil lešení. Žádné objekty zatím voda nezatopila. Vypadává signál mobilních operátorů.

"V Třemošné byl ohlášen pád stromu na dům, jednotka padlý strom rozřezala a odklidila. Podle předběžných zpráv nebyl vlivem pádu stromů a dalších událostí související s bouřkou nikdo zraněn a jednotky nebyly volány ani k čerpání zatopených sklepů nebo jiných objektů," uvedla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová.

:. V Kralovicích na Plzeňsku popadaly na silnici stromy.foto: ČTK/Petr Eret

Reklama

Výběr článků

Načítám